Trigliceridek az energiáért

8 módszer a vérzsírszint csökkentésére

A trigliceridek és a koleszterin azon zsírok fő forrásai, amelyek a vérben keringenek. Mindkettőre szükség van. A koleszterinre a sejtmembránok képzésében és más fontos funkciók ellátásában, a trigliceridekre pedig energiaforrásként.

2010.09.27 08:00ma.hu

A koleszterinre a sejtmembránok képzésében és más fontos funkciók ellátásában, a trigliceridekre pedig energiaforrásként.

Ha azonban bármelyiknek tartósan magas a szintje a keringő vérben, ez bajok forrása lehet. A koleszterin túl magas szintje az artériák elzáródásához vezethet, a trigliceridek esetében azonban a dolog nem ennyire egyértelmű.

Ha nagyon szakszerűek akarunk lenni, elmondhatjuk, hogy a trigliceridek nem független tényezők a szívbetegség kialakulásában. A gyakorlatban azonban a magas trigliceridszint gyakran társul alacsony HDL- koleszterin („jó” koleszterin) szinttel, ez pedig azt jelenti, hogy olyan zsírrészecskék vannak a vérben, melyek érbetegséget okoznak.

Ezeket tehát vészjelnek kell tekinteni. A normális trigliceridszint meglehetősen tág határok, 0,45-2,8 mmol/1 között mozog. Általában a 2,8 mmol/l-től 5,6 mmol/l-ig terjedő értéket emelkedett határértéknek tartják. A legbiztonságosabb az 1,7 mmol/l alatti trigliceridszint.

Ne feledje, hogy a trigliceridszint ugyanazokkal a módszerekkel befolyásolható, mint a koleszterinszint. Javítva az egyiket, javul a másik is. Ha orvosa azt mondja, hogy csökkenteni kell a trigliceridszintet, az alábbiakban leírt módszerek segíteni fognak ebben.

Ha azt mondja, hogy az LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) szintjét kell csökkenteni, akkor pedig biztosan nem fognak ártani.

Ez azon ritka helyzetek egyike, amelyben semmiképpen sem veszít ha követi az utasításokat

1. Egyen kevesebb zsírt!

A helyes étrend a legjobb módszer a trigliceridszint csökkentésére. A trigliceridszint csökkentésére a táplálék zsírtartalmának csökkentése javasolt.

Ha zsírról van szó, akkor a minél kevesebb, annál jobb elv érvényesüljön. Kezdetnek jó, ha a zsírbevitelt a napi kalóriabevitel kevesebb, mint 30 százalékára csökkenti, de az ideális érték 20 százalék lenne, a telített zsírok pedig 10 százaléknál kevesebbet tegyenek ki.

2. A fokozatosság elve.

A zsírok 20 százalékra való csökkentése szakaszosan valósítható meg. Csökkentse például a zsírbevitelt egy hónap alatt a kalóriabevitel 30 százalékára (ha jelenleg körülbelül 40 százalék), majd menjen vissza orvosához, hogy megvizsgálja, történt-e javulás a trigliceridszintben.

Ha igen, akkor valószínűleg gratulál önnek, és arra kéri, hogy tartsa ezt az étrendet. Ha nem, akkor egy hónapon át csökkentse a zsírbevitelt 25 százalékra, és figyelje, hogy mi történik. Ha ezen a szinten sem tapasztal javulást, csökkentse a zsírbevitelt két hónapon keresztül 20 százalékra.

Ez a zsírszint biztosítja, hogy a bevitt energia jó részét összetett szénhidrátokkal fedezi, ami már garantáltan csökkenti a trigliceridszintet.

3. Összetett szénhidrátokat fogyasszon!

Azokban az országokban, ahol sok összetett szénhidrátot tartalmazó táplálékot fogyasztanak, nincsenek a trigliceriddel kapcsolatos problémák. Amikor csak lehetséges, helyettesítse a zsírokat összetett szénhidrátokkal.

Semmit sem ér azonban ez a diéta, ha a hagyományokat követve az összetett szénhidrátok, mint például a tésztafélék, a rizs, a bab és a gabonafélék elkészítéséhez nagy mennyiségű zsiradékot használ.

Keressen olyan lasagne-, tésztasaláta- vagy sültburgonya-recepteket, melyeknek magas az összetett szénhidrát-tartalma, és alacsony a zsírtartalma.

Ez a legnehezebb munka, mert viszonylag kevés olyan magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú ételrecept van, melynek nem az a vége, hogy az ember üres spagettit eszik szósz nélkül.

Megéri a fáradságot keresgélni és ilyen ételeket készíteni? Biztos lehet benne.

4. Hagyja el az édességeket!

Az egyszerű szénhidrátok - a cukor és más édességek - nagyban hozzájárulnak a magas trigliceridszint kialakulásához, ezért mondjunk le az édességekről. Az alacsony rosttartalmú, egyszerű szénhidrátok a legnagyobb bűnösök.

Nem kétséges, hogy az egyszerű szénhidrátok valóban problémát jelentenek.

5. Fogyjon le!

A fogyás nagyon fontos. Hogy mennyit kell leadnia, az az ideális testsúlyától függ. Nem kell azonban minden feleslegét leadnia ahhoz, hogy lássa a változásokat a trigliceridszintben. Azoknál, akiknek 20-30 százalék súlyfeleslegük van, már 3 kg leadásával csökken a trigliceridszint.

Bár nem kell elérni az ideális testsúlyt ahhoz, hogy a trigliceridszint csökkenjen, mégis meg kell próbálnia, hogy a testsúlya 5-10 százaléknál többel ne haladja meg az ideálist.

6. Égesse el!

A testedzés csökkenti a trigliceridszintet, azt azonban nehéz megmondani, hogy ez vajon a fogyás vagy a jobb anyagcsere eredménye; valószínűleg mindkettőé.

A bizonytalanság, hogy a testedzés milyen módon csökkenti a trigliceridszintet, azokra a kísérletekre vezethető vissza, melyekben azt találták, hogy a hetente háromszor egy órán át végzett kemény tréning akkor is csökkenti a trigliceridszintet, ha a testsúly nem változik.

Függetlenül tehát attól, hogy a testedzés hogyan hat, a fő az, hogy csökkenti a trigliceridszintet, és ezért minden szakértő kiemelten ajánlja.

Ugyanakkor,mielőtt edzeni kezdene, keresse fel orvosát!

7. Tartózkodjon az alkoholtól!

A magas trigliceridszintet az alkohol súlyosbítja leginkább, ezért fontos, hogy még a kis mennyiségű alkoholtól is tartózkodjon!

8. A halolaj szerepe.

Igen jól dokumentált tény, hogy a halolaj legkifejezettebb hatását a trigliceridekre fejti ki.

Több tanulmány kimutatta a halolajban található ómega-3 zsírsavak trigliceridszint-csökkentő hatását. Bár a legtöbb tanulmányban a mérhetőség érdekében halolajtartalmú kapszulákat használtak, rendszeres halevéssel vagy a sok halat tartalmazó étrend mellé alkalmanként szedett kapszulával is hozzájuthat a kellő mennyiséghez.

A legtöbb kísérletben 15 g halolaj volt a napi adag, ami megfelel 225 g lazacnak, heringnek vagy makrélának. Az újabb tanulmányok szerint napi 10 g-mal is ugyanolyan jó eredmények érhetők el.

A táplálékkal el lehet annyi halolajat fogyasztani, hogy csökkenjen a trigliceridszint. A halolajkapszula leginkább azok számára előnyös, akik nem fogyasztanak rendszeresen halat.

Ha valakinek az étrendjében rendszeresen szerepel hal, nincs szüksége kapszulák szedésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.