Gyömbértea vagy csirkeleves?

Házi gyógymódok a világ minden tájáról

Míg az amerikaiak megfázásra előszeretettel fogyasztanak csirkehúslevest, Japánban hasonló panaszokra gyömbérteát kortyolgatnak. Mit mond a tudomány e nemzedékről nemzedékre öröklődő házi gyógymódokról?

2010.09.23 14:00medipress.hu

Egyesült Államok: csirkehúsleves megfázásra

Együnk belőle amennyi jólesik, szükség szerint ismételjük.

Az amerikai Nebraska Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a csirkehúsleves 75 százalékkal gátolja a fehérvérsejtek vándorlását, és ezzel csökkenti a felső légúti fertőzések tüneteit.

Amerikai indiánok: fokhagymás bedörzsölés méhcsípésre

Zúzzuk össze a fokhagymát, csavarjuk bele egy rongyba, és dörzsöljük be a csípések környékét. Mivel a méhméreg savas kémhatású, a fokhagyma semlegesíti azt, így azonnal elmúlik a fájdalom.

Görögország: megfázásra kamillatea mézzel és Metaxával

Töltsünk meg egy nagy bögrét forró vízzel, szórjunk bele egy teáskanálnyi kamillateát, tegyünk bele egy rúd fahéjat, három szem szegfűszeget és egy citrom vagy narancs héját.

Hagyjuk ázni öt percig, majd adjunk hozzá egy teáskanál mézet és egy kevés Metaxát (görög konyak). A kamillatea nyugtat, a méz segít legyőzni a köhögést, a citrusfélék pedig elpusztítják a kórokozókat.

A Metaxa pedig csupa élvezet.

Texas, Egyesült Államok: húspuhító medúzacsípésre

Dörzsöljünk húspuhítót közvetlenül a csípés helyére, majd 10 perc elteltével mossuk le azt. Csak az egyszerű húspuhító jó, a fűszeres változat irritálhatja a bőrt - hangzik a texasi házi gyógymód, amelyet azonban el is felejthetünk.

A Georgia állambeli Skidaway Óceanográfiai Intézet kutatói által 2010 májusában nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a húspuhítóban megtalálható papain és bromelin azonban csak ront a helyzeten, mivel hatására még több medúzaméreg jut a szervezetbe.

Japán: gyömbértea megfázásra és influenzás tünetekre


Adjunk kétharmad csészényi forró vízhez két teáskanál őrölt gyömbért és két teáskanál cukrot.

Tegyünk bele még néhány szeletke friss gyömbért, majd fogyasszuk el. A tea valóban enyhíthet egyes panaszokat: a gyömbérgyökér ugyanis serkenti a vérkeringést, így hamarabb szabadulhatunk meg a megfázástól, emellett csökkenti a hányingert, és a folyadékfogyasztás az orrdugulás ellen is hasznos lehet.

Egy 2009-es iráni vizsgálat szerint napi 1 gramm gyömbér fogyasztása akár 50 százalékkal is csökkentheti a hányingert és hányást.

Kína: tojásos bedörzsölés fejfájásra

A néphit szerint főzzünk meg három tojást és gyorsan hámozzuk meg őket. Csomagoljunk be egyet rongyba és dörzsöljük be vele a fejünket, nyakunkat és hátunkat.

Ha kihűl a tojás, folytassuk a többivel, majd 24 órán át ne zuhanyozzunk. A módszert tudományosan nem sikerült igazolni. Hátfájdalom esetén a tojás általi melegítés azonban esetleg jót tehet.

Németország: almaecet napégésre

A hagyomány úgy tartja, a megégett felületre almaecetet kell dörzsölni, illetve ha az egész test leégett, öntsünk két-három csészényit a fürdővízbe.

Az aloe vera a szakértők szerint sokkal hatásosabb napégés esetén, de ha minden kötél szakad, megpróbálkozhatunk az almaecettel is, mivel lúgos kémhatása valóban csökkent a fájdalmon.

Spanyolország: mézes fokhagymatea megfázásra

Forraljunk fel három csészényi vizet és három gerezd fokhagymát, majd a tűzről levéve adjunk hozzá fél csészényi citromlevet és fél csészényi mézet.

Naponta háromszor fogyasszunk belőle fél csészényit. A szakértők szerint az ital minden összetevője segít a megfázás és nátha tünetein, a fokhagyma antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, a citrom tele van C-vitaminnal, a méz pedig csillapítja a köhögést.

Oroszország és Ukrajna: ecetes bedörzsölés lázra

Az orosz és ukrán néphit szerint a víz-ecet keverékébe mártott pamutlepedővel végzett bedörzsölés leviszi a lázat, azonban ugyanezt a hatást érhetjük el akkor is, ha csak langyos vizet használunk.

A szakemberek azonban inkább azt ajánlják, hogy a borogatás helyett a láz csökkentésére vegyünk inkább egy langyos fürdőt.

Dél-Afrika: mézes-fahéjas paszta pattanásokra

Keverjünk össze 4 evőkanál mézet 3 teáskanál őrölt fahéjjal, és kenjük fel arcunkra. A keverék legfontosabb összetevője a gyulladáscsökkentő hatású fahéj, amely csökkenti a vörösséget és a duzzanatot.

A méz pedig gyógyítja és hidratálja a bőrt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.