Az egyensúly ciklusa

Ötezer év hagyományos gyógyító receptjei

Az Öt Elemről szólva nem csupán azt kell tudnunk,melyik milyen tulajdonságokhoz társul, hanem azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, miként viszonyul az egyik elem a másikhoz.

2010.09.16 17:00ma.hu

Az egyensúly ciklusa

Az öt elem mindegyike ugyanis egyazon változás egy-egy állomását jelképezi, ahol minden egyes állomás a következőt táplálja a qi folyamatos továbbadása révén.

Így például a tűz (nyár) eleme a szívet és a vékonybelet látja el qivel, amelyet aztán továbbad a föld (késő nyár) elemének, hogy az a gyomrot és a lépet táplálja vele. A föld eleme a fémet (ősz) táplálja, ez a vizet (tél), s a víz pedig a fát (tavasz). A qinek ezt a minden testrészen végigvonuló útját nevezzük Sheng ciklusnak. Ugyanakkor a teljes egyensúlyhoz szükség van kölcsönös belső korlátozásokra is.

A tűz ellenőrzi a fémet, azaz a szív és a vékonybél ellenőrzi, azaz korlátozza az energia áramlását a tüdőben és a vastagbélben. A föld a vizet ellenőrzi, azaz a gyomor és a lép-hasnyálmirigy-csoport korlátozza az energia áramlását a vesékben és a húgyhólyagban.

A víz ellenőrzi a tüzet, azaz a vese és a húgyhólyag a szívnek és a vékonybélnek juttatott energiát. A fa ellenőrzi a földet, azaz a máj és az epehólyag szabályozza a gyomron és a lép-hasnyálmirigy csoporton keresztül áramló energiát.

A kölcsönös függőségnek és egyensúlynak ezt a rendszerét nevezzük Ke ciklusnak.

Mint látjuk, miközben egyfelől minden egyes szervnek megvan a maga sajátos struktúrája, elhelyezkedése és feladata, csupán valamennyiük teljes egyensúlya és harmóniája esetén mondhatjuk a testet egészségesnek.

Ha valami megzavarja a yin és yang egyensúlyát, vagy felborítja a qi áramlását, az Öt Elem finom egyensúlya is megtörik.

A következő részben arról lesz szó, mi minden zavarhatja meg, a testben vagy a testen kívül, az elemeknek ezt az egyensúlyát.

(Dr. Chen Zhen: A gyógyító kínai konyha. Válogatás ötezer év hagyományos gyógyító receptjeiből c. könyvéből)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.