Mitől pirulunk el?

A rosacea az egyik legbonyolultabb bőrprobléma

A rosacea az egyik legbonyolultabb bőrprobléma, amit gyakran összetévesztenek az érzékeny bőr vagy az akné tüneteivel. Valójában a környezeti ártalmak

2010.09.07 10:30ma.hu

A rosacea a környezeti ártalmak (napfény, szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, levegőszennyezettség és helytelen táplálkozás) hatására a törékeny hajszálerek hiperérzékennyé válnak.

A rosacea általános jellemzője a kipirulás, amely idővel akár állandósulhat is. A bőr alatti hajszálerek láthatóak lesznek, valamint jellemző tünete a szúró fájdalom és a bőrön kialakuló feltűnő vörös kitüremkedések is.

Előfordulás és okok


Mindkét nemet egyformán érinti, általában 40-60 éves kor között fordul elő. Nőknél kissé gyakoribb, férfiakban viszont súlyosabb formában jelentkezik.

Jellemző vonása az arc bőrereinek fokozott tágulékonysága, mely végső soron az erek "bénulásához", értágulatok (teleangiectasiák) megjelenéséhez vezet.

Megjelenésével bizonyos betegségek, állapotok is összefüggésbe hozhatók, ilyenek például a gyomor-bélrendszer betegségei - a gyomorsavtermelés zavarai, epehólyag-gyulladás, idült székrekedés.

Okozhatják hormonális tényezők, úgymint a petefészek betegségei, vagy a változókor hormonális folyamatai.

Magasvérnyomás-betegségben is gyakoribb. Természetesen bizonyos érzelmi állapotok az arc kipirulásával járnak, az izgalom, stressz is arcpírral jár, ez azonban normális állapot.

Rosaceára hajlamos betegeken a tüneteket tömény szeszes ital fogyasztása, fűszeres ételek, feketekávé vagy az arcot érő szélsőséges hideg- és meleghatás, napégés is kiválthatja.

Mit tegyünk ellene?

A legtöbb nagy márka már megoldást kínál a bőr kipirosodásának kezelésére.

Fontos, hogy magas fényvédőt tartalmazó hidratálót használj, mivel a napfény az egyik olyan tényező, ami a rosaceát súlyosbítja.

Vigyázz mit eszel!

- kerüld a túlzottan fűszeres és forró ételeket
- ne fogyassz élénkítő italokat, alkoholt
- óvd az arcod és ne napozz
- rendszeresen tisztítsd az arcod - naponta többször hidratáld a bőröd

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.