Jelentés a hátsó fertályról

14 fájdalomenyhítő praktika a végbélnyílás berepedésére

A végbélnyílás berepedése és az aranyér tünetei között csak látszólagos a hasonlóság. Az aranyér ugyanis a végbélnyílás környékén fellépő visszértágulat, míg a berepedéskor apró fekélyek és sebek keletkeznek, igaz, ugyanazon a testtájékon.

2010.08.11 19:06eletmod.lionelport.com

Ezek nagyon hasonlítanak a szájszöglet berepedéséhez. Az elváltozások mindkét esetben a bőr és a nyálkahártya találkozásánál lépnek fel. A végbélnyílás sérülését a vastag, kemény széklet áthaladása okozza. A végbélnyílás felsebesedése igen megkeserítheti az ember életét; az égő, szúró érzés mellett vérzés is előfordul. A szakemberek alábbi útmutatásai a megelőzést és a tünetek enyhítését célozzák.

1. A kemény széklet rostos ételek és sok folyadék fogyasztásával megelőzhető.


A végbélnyílás anatómiája valójában nem túri az ilyen jellegű túlterhelést. A világ fejlettebb országaiban követett életmód egyik velejárója a rostszegény étrend és az ennek következtében kialakuló bélrenyheség; az emésztés végterméke pedig darabos, sziklakemény széklet, mely felsebzi, berepeszti a bélcsatorna legalsó szakaszát. Ráadásul, rosszabb esetben aranyeret is okoz.

A megoldás? A rostban gazdag táplálék és a sok folyadék, amelyek segítik a bélrendszer mozgását. A sok zöldség és gyümölcs, a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, továbbá napi 6-8 pohár víz, mind segít a megelőzésben. Ha a széklet állaga újra lágy és képlékeny, a sebek és repedések maguktól begyógyulnak.

2. Használjon vazelint!

A rostgazdag táplálék tartósan jó hatású, a végbélkörnyék vazelinos kezelése viszont azonnali enyhülést hoz. A kenőcsöt egy centiméter mélyen kell a végbélnyílásnál a végbél falára kenni, így a széklet könnyebben ürül és nem károsítja a szöveteket.

3.Tartsa szárazon a bőrét hintőporral!

Zuhanyozás vagy székelést követő mosakodás után hintse be a végbélnyílás környékét babahintőporral. Ez ugyanis szárazon tartja az inkriminált területet és megakadályozza annak kidörzsölődését.

4. Figyeljen a hasmenésre is!

Furcsának tűnhet, de nemcsak a kemény széklet okozhat a végbélnyílás környékén sérülést, hanem a hasmenés is. A vizes széklet felpuhítja, felmarja a környéki szöveteket, kiütéseket okoz, ami hasonlít a csecsemők pelenka okozta bőr gyulladásához.

5. El a kezekkel!

A végbélnyílás sebei viszketnek és vakaródzásra ingerelnek. Ez azonban csak még nagyobb bajhoz vezet, mert a körmök felsértik a puha szöveteket és felszakítják a repedéseket.

6. Adja le felesleges kilóit!

Minél testesebb valaki, annál többet izzad. A farpofák közé becsurgó veríték viszont lassítja a sebek gyógyulását.

7. Használjon gyógykenőcsöt!

A recept nélkül kapható, hidrokortizont tartalmazó készítmények csökkentik a kísérő gyulladást.

8. Próbáljon ki valamilyen vitaminos krémet is!

A recept nélkül kapható vitaminozott krémek ugyancsak jótékony hatásúak.

9. Vegyen forró fürdőt!

A fürdőkád vagy egy gyógyfürdő meleg vize nyugtatja, lazítja a végbélnyílás záróizmait, és oldja a berepedések okozta kényelmetlen érzést.

10. Kerülje a fűszeres ételeket!


Noha az ételek önmagukban nem okoznak berepedést, a csípős, fűszeres, ecetes fogások irritálhatják a béltraktust, ezért törölni kell ezeket a menüből.

11. Szerezzen be speciális ülőpárnát!

Az ülés okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében használjanak a gyógyászati segédeszközöket áruló boltokban kapható, szivacsból készült vagy vízzel töltött kerek párnát.

12. Használjon puha WC-papírt!

A durva papír és a túl erős dörzsölés hátráltatja a gyógyulást. Ne garasoskodjon hát a beszerzésnél és bánjon kíméletesen a hátsójával. Kerülje a színezett és illatosított változatokat. A festék – és illatanyagok irritálják a kisebesedett felületet. Jó megoldás még a WC-papír előzetes benedvesítése, így az nem sérti fel a kényes helyeket.

13. Válassza a legalkalmasabbat!

A végbéltájat korántsem a legdrágább WC-papír simogatja igazán. A hidratáló folyadékkal átitatott higiénékendők jóval alkalmasabbak a célra és kevésbé dörzsölik fel az amúgy is megviselt szöveteket.

14. Használja a bidét!

A száraz papír dőrzshatása nem kellemes érzés, de megvan a megoldás. Az éppen a megfelelő helyre irányított vízsugár kiválóan helyettesíti a toalettpapírt, kivéve azt az egy-két lapot, amely a szárazra törléshez szükséges.

Jónak tartott megoldás még, hogy a WC mellé szerelt tussal székelés után a WC-kagyló felett lehet tisztálkodni. Ez a fürdőszoba-berendezési tárgy önmagában ugyan nem gyógyít, de a kíméletes tisztítás eszközeként jó szívvel ajánlható mindenkinek, akit berepedt végbél vagy aranyér kínoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.