Étrend kismamáknak

4+11 tipp, hogy mit egyen egy kismama

A várandósság sok nő számára az élet egyik legszebb szakasza. A születendő baba egészsége azonban már a fogantatás előtt is tudatos felkészülést igényel a táplálkozásban is.

2010.08.10 14:12nestle.hu

Felkészülés az anyaságra

 1. Optimális testtömeg elérése és megtartása meghatározó a gyermek majdani egészsége szempontjából. Az optimálisnál lényegesen (több mint 15%-kal) kisebb anyai testtömeg esetén nagyobb az esélye, hogy a baba alacsony súllyal születik. A túlsúlyos anyáknál pedig nagyobb kockázattal alakul ki terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, terhességi toxémia, és a baba nagyobb eséllyel válik majd maga is túlsúlyossá.
  
2. Folsavban gazdag ételek, mint például máj, leveles zöldségek (pl. paraj), gyümölcsök valamint élesztő fogyasztása segít a fejlődési rendellenességek, a koraszülés, továbbá a terhességi komplikációk megelőzésében.
  
3. Megfelelő A-vitamin ellátottság elengedhetetlenül fontos a növekedés, a csontfejlődés, a szervezet védekező rendszerének optimális működése, valamint a látás és a hámszövetek épsége szempontjából. A vegyesen összeállított (tengeri halakat, tejet, tejtermékeket, sárga, piros és zöld színű zöldségeket egyaránt tartalmazó) kismama étrend fedezi a szervezetünk A-vitamin szükségletét.
 
 4. Kerülendő a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás már a teherbeesést megelőző 1-3 hónapban is.

Szülés előtti étrend


Túlhaladott hiedelem, hogy a kismamának két ember helyett kell ennie. A napi energiaigény ugyanis átlagosan csupán 300 kcal-val emelkedik, melyet már például 1 tányér kelkáposzta főzelék elfogyasztása fedez.

1. A gyakori, napi 4-5 kis mennyiségű étkezés segít az egészséges testtömeg megtartásában.
  
2. A puffasztó, szénsavas ételek és italok mellőzésével elkerülhető a rekeszizom felnyomódása és a kellemetlen szívdobogásérzés kialakulása.
  
3. A változatosság biztosítja az anyai és a magzati szervezet sokrétű tápanyagigényét.
  
4. A teljes értékű gabonafélék (pl. barna kenyér, gabonapelyhek) rosttartalma serkenti a terhesség alatt a bélműködést, és segíti a szorulásos panaszok megelőzésében.
  
5. Friss zöldség és gyümölcs fogyasztása legalább naponta 3x hozzájárul az optimális rost-, ásványi és színanyag-bevitelhez (pl. likopin, karotin). C-vitamin-tartalmuk segíti a szervezetben a vas hasznosulását.
  
6. A naponta 2x zsírszegény tej és tejtermékek fogyasztása nélkülözhetetlen a baba egészséges csontfejlődése szempontjából.
  
7. A megfelelő fehérjefogyasztás az új anyai és magzati szövetek felépítéséhez szükséges (naponta átlagosan 6-10 g többlet fehérjebevitel). Ezért a kismama étrendje naponta 1x tartalmazzon sovány húst vagy felvágottat, heti 3-4 db tojást, valamint heti 1-2 alkalommal a magzati agy és idegrendszer fejlődéséhez szükséges és a koraszülés kockázatát csökkentő omega 3 zsírsavakban gazdag halat.
  
8. A jódozott só használata biztosítja a megfelelő jódellátottságot, mely rendkívül fontos a gyermek egészséges intellektusának fejlődése szempontjából. Erre azért is érdemes kiemelten figyelni, mert a hazai lakosság kb. 80%-a jódhiányos területen él.
  
9. A legjobb ital a tiszta víz.
 
10. Az alkoholfogyasztás kerülendő, naponta 2-3 csésze kávé illetve tea fogyasztása része lehet a kismama étrendjének.
 
11. A dohányzás mellőzése, mert a cigarettában lévő nikotin és cianid vegyületek érszűkítő hatásuk révén rontják a magzat oxigénellátottságát.

A fenti étrend biztosítja, hogy a kismama és a baba szervezete hozzájusson a fontos tápanyagokhoz. A várandósság idején esetlegesen jelentkező kívánósság, illetve egyes ételek elutasítása a kismama ízlésére bízható. Figyelni kell arra is, hogy a testtömeg gyarapodás ne haladja meg az egészségesnek tartott 10-12 kg-t, a túlsúllyal rendelkező kismamáknak azonban csak 7-10 kg többletsúly felszedése javasolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.