Nem csak angolnál használható?

Beszédelemző készülék segítheti az autizmus diagnózisát

Az autizmust kisgyerekek beszédéből automatikusan felismerő eszközről számoltak be hétfőn kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).

2010.07.20 10:36MTI

A kis méretű hangfelvevő készülék elfér a zsebben, rögzíti és elemzi a szavakat, amelyeket a gyerek a nap folyamán kimond, majd egy program segítségével értékeli, miként ejtett bizonyos hangokat.

A Memphisi Egyetem kutatói Kimbrough Oller vezetésével több mint 3 millió kiejtett (szótagalkotó) hangot elemeztek, amelyek 232, 10 hónapos-4 éves gyerek mintegy 1 500 teljes napi beszédéből származtak.

A program 86 százalékos pontossággal azonosította a már diagnosztizált autizmust. Az elemzés megadta a tipikusan fejlődő gyerekek életkorát is. Oller és csapata a felvett és elemzett beszéd mintázata alapján fejlesztette ki szűrési módszerét az autizmusra. A teszteket angolul végezték, ám Oller szerint a technikát más nyelveknél is alkalmazhatják.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.