Eddig 25 millió ember halálát okozta a vírus

Az AIDS-betegek többsége nem részesül orvosi kezelésben

Orvosi kezelésben való részesülést követelt minden AIDS-beteg számára egy nemzetközi szervezet a vasárnap kezdődött nagyszabású bécsi AIDS-konferencián.

2010.07.19 07:25MTI

Az ENSZ 2000-ben célul tűzte ki, hogy az évtized végére minden AIDS-beteg orvosi kezelésben részesülhessen, de ez a törekvés meghiúsult - jelentette ki Julio Montaner, a főszervező Nemzetközi AIDS Társaság (IAS) igazgatója, a konferencia elnöke. Az IAS adatai szerint mintegy ötmillió fertőzöttet kezelnek a szerzett immunhiányos betegséggel, 11-14 millió beteg azonban nem jut hozzá a szükséges gyógyszerekhez.

A társszervező UNAIDS - az ENSZ-nek az AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított szervezete - 2008-ban 33,4 millióra tette az AIDS-betegek számát. A betegek több mint fele Fekete-Afrikában él. Montaner szerint a politika nem kellően elkötelezett a betegség és a vele összefüggő problémák elleni küzdelemben. Félő, hogy a világgazdasági válság miatt a donorországokban háttérbe szorul a HIV-fertőzöttek segítése, és csökkennek az adományok - figyelmeztetett a világ legnagyobb szakmabeli alapítványa, az AIDS, Tuberkulózis és Malária Elleni Alapítvány (GF).

A GF a 2008-2010-es időszakra tízmilliárd dollárt gyűjtött össze, és ennek az összegnek mintegy a felét az AIDS-betegekre fordítják. Ahhoz, hogy a következő hároméves időszakban előbbre jussanak e betegségek gyógyításában, legalább 20 milliárd dollárra lenne szükség a szervezet szerint. Az erre a területre befizetett állami segélyek összege a 2008-as 7,7 milliárd dollárról 7,6 milliárdra csökkent tavaly - olvasható a UNAIDS jelentésében.

A XVIII. AIDS-konferenciára 25 ezer meghívottat várnak. Részvételét ígérte mások mellett Bill Clinton volt amerikai elnök és Bill Gates, a Microsoft vállalat társalapítója, mindketten jótékonysági akcióikról is ismertek. Kedden Annie Lennox skót énekesnő, a UNAIDS jószolgálati nagykövete részvételével egy felvonulással és egy koncerttel próbálják meg ráirányítani a figyelmet az AIDS kérdéskörére. A HIV vírus okozta betegség az 1980-as évek eleje óta 25 millió ember halálát okozta a világon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.