Hála az óvszernek

Jelentősen visszaszorult az AIDS a 15 és 24 éves korosztályban

Az óvszerhasználat terjedésének köszönhetően határozottan visszaszorult az AIDS-járvány a 15 és 24 év közötti korosztályban a betegségtől leginkább sújtott 25 ország csaknem felében.

2010.07.13 16:48MTI

"Számos kulcsfontosságú országban csökkent a HIV-fertőzés gyakorisága a fiatalok körében" - hangsúlyozza a világszervezet AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított szervezetének (UNAIDS) jelentése, emlékeztetve arra, hogy a fertőzött fiatalok 80 százaléka, ami 4 millió embert jelent, Afrika szubszaharai térségében él.

Ezek az országok "már elérték vagy jó úton haladnak afelé, hogy elérjék a HIV-fertőzés gyakoriságának 25 százalékos mérséklődését az ifjúság körében az 1994-ben megrendezett Nemzetközi Népesedési és Fejlesztési Konferencián elfogadott cselekvési programmal összhangban". Botswana, Elefántcsontpart, Etiópia, Kenya, Malawi, Namíbia és Zimbabwe már teljesítette a kitűzött célt, Burundi, Lesotho, Ruanda, Szváziföld, a Bahama-szigetek és Haiti pedig várhatóan 2010 végéig fogja megvalósítani a tervet.

A beszámoló szerint ez "döntő áttörés az AIDS-járvány megfékezésében". A dokumentum rámutat, hogy a HIV-fertőzés gyakoriságának csökkenése most először esik egybe a szexuális szokások megváltozásával. A szakértők hangsúlyozzák, hogy ez a "változás világszerte kimutatható a fiataloknál, de különösen Afrika egyes, Szaharától délre eső részein".

A járvány visszaszorulását azzal magyarázzák, hogy a fiatalok később kezdenek nemi életet élni, ritkábban váltogatják szexuális partnereiket, és "fokozódott az óvszerhasználat" a partnereiket gyakran váltogató 15-24 év közötti korosztályban.

A UNAIDS körülbelül 5 millióra teszi az AIDS-esek számát az említett korosztályban. Összesen mintegy 900 ezer fiatal HIV-fertőzöttet tartottak számon 2008-ban, 66 százalékuk nő volt - derült ki az ENSZ-jelentésből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.