Tizenötezer csillósejt

A nagyothallóknak is reményt adhatnak az őssejtkutatók

A hallásban szerepet játszó, működőképes csillósejteket hoztak létre őssejtekből német és amerikai tudósok.

2010.07.04 08:03MTI

A frankfurti és a stanfordi egyetem kutatói szerint eredményük nagy lépést jelent a hallás visszaállítása irányába. A kísérlet egerek esetében már sikeres volt, az embereknél való alkalmazásig a kutatóknak számos klinikai vizsgálatot kell elvégezniük.

A létrehozott sejtek működése a fülben lévő csillósejtekéhez hasonló. Összesen tizenötezer ilyen csillósejt felelős a hallásért a belső fülben. Stefan Heller, a Kaliforniai Egyetem fül-orr-gégésze és csapata tíz éven át próbálkozott egerek csillósejtjeinek létrehozásával. A sejtek a rezgéseket akusztikus jelekként továbbítják az agy felé. Amennyiben ezek a nem megújuló sejtek az élet előrehaladtával erős zaj vagy gyógyszerek hatására megsérülnek, halláskárosodás lép fel.

A tudósok ezernyi ilyen sejtet szeretnének előállítani mesterséges úton, hogy a süketség ellen új eljárásokat dolgozzanak ki.

"Hatalmas áttörés lehet ez a természetes emberi hallás visszanyerésért vívott küzdelemben, amely nem összehasonlítható az eddigi mesterséges segédeszközökkel, mint például a hallókészülékek vagy a belsőfül-protézisek" - fejtette ki Tomi Ströver, a frankfurti fül-orr-gégészeti klinika vezetője.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.