A napfény sem segít

Genetikai háttere is lehet a D-vitamin hiányának

Három genetikai változást találtak kutatók, amelyek befolyásolhatják a D-vitaminhiány kockázatát, és magyarázatot adhatnak arra, hogy miért alakulhat ki megfelelő étrend és napfény mellett is ez az állapot.

2010.06.11 13:51MTI

Mintegy 34 ezer európai ember génjeit tanulmányozva brit és amerikai kutatók megállapították, hogy a koleszterin szintézisében, valamint a D-vitamin lebontásában és szállításában közreműködő három gén bizonyos változatainak előfordulása növelheti a vitaminhiány kockázatát. Mint Elina Hypponen, a University College London munkatársa elmondta, ennek a három génváltozatnak a jelenléte több mint duplájára emelte a D-vitamin hiányának kockázatát.
 
A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a csontok gyengülésével, de növelheti egyes ráktípusok, az artériás betegségek és a tuberkulózis (gümőkór) kockázatát is. A világ népességének csaknem fele él D-vitaminhiánnyal, a helyzet ráadásul romlik, mert az emberek egyre kevesebbet tartózkodnak a szabadban, vagy ilyenkor befedik teljes testfelületüket. 

A szakértők naponta 25-50 mikrogramm D-vitamin bevitelét javasolják, ezt magunkhoz vehetjük például halolajjal, tojással és a zsírosabb húsú halak fogyasztásával. Hypponen hangsúlyozta, hogy továbbra is legfontosabb a vitaminhiány megelőzésére a megfelelő étrend és a napfény, ám a tanulmány magyarázatot adhat arra, hogy miként alakulhat ki azoknál is, akik betartják ezeket az életmódbeli ajánlásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.