Idősebb mellrákosoknál beválhat

Nem kell szenvedni: gyógyszer is hatásos lehet sugárkezelés helyett?

Sugárkezelés helyett gyógyszer is hatásos lehet az idősebb mellrákos betegeknél; tudósok szerint a gyógyszerek segítségével meg lehet akadályozni, hogy visszatérjenek a daganatok.

2010.05.23 12:30MTI

Az erre utaló kutatási eredményekről az amerikai onkológiai társaság jövő hónapban esedékes tanácskozásán közölnek részleteket.

Az elképzelések szerint a sugárkezelés mellőzése mind a nőket, mind pedig az orvosokat sok kellemetlenségtől kímélné meg, nem beszélve a kezelés költségeinek megspórolásáról.

"A tanulmány megerősíti, hogy a kezdeti stádiumban észlelt mellrák az idősebb nőknél a sugárkezelés nélküli lumpektómiával hatásos alternatíva lehet, a tamoxifen pedig kiválthatja a szükséges besugárzást" - számolt be a kutatást vezető Kevin Hughes, a bostoni General Hospital munkatársa.

A szakember kollegáival 12 éven át gyűjtött adatokat, kutatásaik során 636 nőt vizsgáltak, a betegek életkora 70 év vagy afeletti volt. Mindannyiukat I-es stádiumú emlőrákkal, a betegség könnyen gyógyítható típusával kezelték. Ebben a fázisban a kór még nem terjedt szét, és úgynevezett ösztrogén receptor pozitív.

A részt vevő nőknél lumpektómiával eltávolították a daganatot, majd a csoport felénél sugárkezelést alkalmaztak tamoxifennel. A gyógyszert - amely felére csökkenti a rák visszatérésének esélyét - öt éven át szedték.

A csoport fennmaradó részénél kihagyták a sugárkezelést, és rögtön gyógyszerre váltottak.

Tizenkét év alatt a sugárkezelt nők közül 12 halt meg, míg a gyógyszeres kezeléssel gyógyított csoportból nyolcan vesztették életüket. Az évek során több haláleset is volt, de az elhunytak 95 százaléka nem a rákkal összefüggő ok miatt távozott - tájékoztatott Hughes.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.