Egészségszámok, ha eddig nem tudta volna

Testsúly, vérnyomás, koleszterinszint... - mennyi az ideális?

Azt valószínűleg tudod, mennyi a testsúlyod, a vérnyomásod átlagos értékével is valószínűleg tisztában vagy, sőt, talán még a testtömeg-indexedet is ismered. Jó néhány szám van, mely nagyon sokat elárul egészségünkről, a TESZ Alapítvány most segít őket megfejteni.

2008.02.27 10:32mozgasvilag.hu

4. Pulzus

A nyugalmi pulzus értéke átlagosan 72, nőknél ennél kissé magasabb is elfogadható. Minél edzettebb valaki, annál alacsonyabb ez az érték. Fizikai aktivitás hatására a pulzus emelkedik, maximális értéke kiszámolható, ha 220-ból kivonjuk az életkorunkat.

A magas nyugalmi pulzus veszélye: A magasabb érték fáradtságra, a szervezet kimerülésére, edzetlenségre figyelmeztet.

5. Derék-csípő hányados

Kiszámítása rendkívül egyszerű, mindössze a centiben mért derékbőséget kell elosztani a centiben mért csípőbőséggel. Nőknél 0,8-ig, férfiaknál 0,95-ig elfogadható az érték.

A magas derék-csípő hányados veszélye: A megadottnál magasabb érték a hasi vagy alma típusú elhízást, emiatt a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség magas kockázatát jelzi.

6. Koleszterinszint

A koleszterin vérzsír, mely bizonyos mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet számára, azonban ha túl sok van belőle a vérben, károsítja azt. Az összkoleszterinszint elfogadható maximális értéke 5 mmol/liter. A HDL koleszterin egy védőfaktor, amely képes megakadályozni a káros koleszterin lerakódását, ezért 1-2 mmol/liter közötti értéke az ideális, ez alatti érték kórosnak tekinthető.

Az LDL-koleszterin az, ami lerakódva nagy veszélyt jelent az erekre, értéke 3 mmol/liter alatt elfogadható. A triglicerid szintén vérzsír, ideális esetben értéke 2 mmol/liter alatti. A magas összkoleszterinszint veszélye: Szívinfarktushoz, érkatasztrófákhoz vezethet, különösen ha elhízással, cukorbetegséggel társul.

7. Vércukorszint

A vércukor normál értéke éhgyomorra mérve 4-5 mmol/liter. Egészséges szervezetben két órával étkezés után 7,8 mmol/liter. Cukorbetegségről beszélünk, ha az éhgyomorra mért érték 7 mmol/liter felett van, illetve étkezés után 2 órával 11,1 mmol/liter feletti.

Hipoglikémiáról, azaz kórosan alacsony vércukorszintről beszélünk, ha az érték 3 mmol/liter alatti. A magas vércukorszint veszélye: A diabétesz szövődményei közt megemlíthető az érfalak megvastagodása, a szemészeti panaszok, látásromlás, veseelégtelenség, idegrendszeri panaszok.

prev[2/2]
  1. 1. Vérnyomás
  2. 4. Pulzus

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.