Egészségszámok, ha eddig nem tudta volna

Testsúly, vérnyomás, koleszterinszint... - mennyi az ideális?

Azt valószínűleg tudod, mennyi a testsúlyod, a vérnyomásod átlagos értékével is valószínűleg tisztában vagy, sőt, talán még a testtömeg-indexedet is ismered. Jó néhány szám van, mely nagyon sokat elárul egészségünkről, a TESZ Alapítvány most segít őket megfejteni.

2008.02.27 10:32mozgasvilag.hu

1. Vérnyomás

Az átlagos vérnyomásérték 120/80 Hgmm. Az első érték a szisztolés vérnyomás, ezt a szívizmok összehúzódásakor mérik, a második érték a diasztolés nyomás, ezt a szívizom ernyedt állapotában mérik. Magas vérnyomásról 140/90 Hgmm vagy a fölötti érték esetén beszélünk. Fontos tudni azonban, hogy a vérnyomás a nap folyamán, illetve a napi aktivitás függvényében változik.

A magas vérnyomás veszélye: szív- és érrendszeri problémák, például infarktus, agyvérzés.

2. Testtömeg-index

Ez a szám a BMI, azaz Body Mass Index megmutatja, hogy van-e súlyfeleslegünk, és ha van, az milyen mértékű. Egyszerűen kiszámítható, ha a testsúlyunkat elosztjuk a méterben mért testmagasságunk négyzetével. Ha az érték 18,5-24,9 közötti, a testsúly ideális. 25-29,9 között túlsúlyról az elhízást megelőző állapotról beszélünk.

30-34,9 között már elhízásról beszélünk, ami viszonylag nagy egészségügyi kockázatot jelent. Az efeletti érték már súlyos elhízásra és igen komoly egészségügyi kockázatra figyelmeztet. A magas BMI veszélye: Az elhízáshoz gyakran társul magasvérnyomás-betegség, koszorúér-problémák, cukorbetegség, ízületi panaszok.

3. Testzsírszázalék

Ez a százalékérték megmutatja, hogy testtömegünk hány százaléka zsír. Egészséges nők esetében 20-25%, férfiaknál 15-20% az elfogadható érték. Az érték legegyszerűbben szakember és testzsírszázalék-mérő készülék segítségével mérhető. Ebből az értékből kiszámítható a test zsírtömege, ha a testsúly értékét megszorozzuk a testzsírszázalék értékével és elosztjuk százzal.

Ha ezt kivonjuk a testsúlyból, megkapjuk a zsírmentes testtömeget. A magas testzsírszázalék veszélye: Az elfogadhatónál magasabb érték túlsúlyra illetve elhízásra figyelmeztet, ami gyakran okoz magas vérnyomást, szív- és érrendszeri problémákat, cukorbetegséget.

[1/2]next
  1. 1. Vérnyomás
  2. 4. Pulzus

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.