Nyugtató érintések

A masszázs enyhíti a szorongást?

A masszázs enyhíti a szorongást, de nem feltétlenül hatékonyabb, mint az olcsóbb relaxációs kezelés, mint például a nyugtató, lágy zene hallgatása vagy a mélylégzés.

2010.04.12 16:03medipress.hu

A véletlenszerű kísérlethez 68 szorongó beteget osztottak csoportokra, melyek 10 órányi különböző kezelésben részesültek: masszázs, mély légzés, hőterápia (meleg törölközőkbe csavarták a végtagjaikat). A kezelések mindegyike félhomályban és halk háttérzene mellett, mindegyikük kapott leírást a mély légzéses technikáról.

Később a kutatók megkérték őket, hogy értékeljék a szorongásuk mértékét. Mindhárom csoport a tünetek csökkenéséről számolt be: a 12 hetes kezelési periódus végén 40 %-kal, három hónappal később pedig 50 %-kal. A depresszió és az aggódás is csökkent. A kutatócsoport azt feltételezte, hogy a masszázscsoport eredményei lesznek a legkiemelkedőbbek, mert azt arra tervezték, hogy csökkentse az izmok feszességét.

A három csoport között azonban nem tapasztaltak eltérést. A jelenséget valószínűleg a „generalizált relaxációs válasz” okozza, mondta a tanulmány szerzője, Karen Sherman, a seattle-i Csoportegészségügyi Kutatóintézet kutatója.

A kísérletben nem szerepelt olyan kontrollcsoport, akik semmilyen kezelést sem kaptak. Ehelyett tartalmazott egy „figyelemkontrollt”, mert a szorongó emberek gyakran válaszolnak a figyelemre, tette hozzá Sherman.A chicagoi Steve Pavilanis, aki nem vett részt a kísérletben, elmondta, hogy az eredmények tükrözik a személyes élményeit.

Bár a masszázs valóban nyugtató hatású lehet, a légzőgyakorlatokat és a vizualizációt hatásosnak és megfelelőnek találta, ráadásul ingyenes is. „A rendszeres gyakorlás miatt lesznek hatékonyak a relaxációs technikák.” – mondta Pavilanis, a „Kevésbé ideges élet” szerzője, mely saját küzdelmét írja le a pánikrohamokkal és a társas szorongással kapcsolatban.

Sokan elfelejtjük, hogy kell relaxálni, a rendszeres gyakorlás azonban megkönnyíti ezt.” – mondta Pavilanis, aki a gyógyszermentes megközelítés híve. A masszázs az egyik legnépszerűbb kiegészítő és alternatív kezelés (CAM) a szorongásra, mert a betegek gyakran jobban szeretik az „önkezelést”, vagy az „alternatív kezelést”, mondta Sherman.

Ez volt azonban az első szigorú kísérlet annak felmérésére, hogy mennyire hatásos a masszázs a generalizált szorongásos zavar (GAD) esetén. "A relaxációs szobában zajló kezelés olcsóbb, mint a többi (masszázs vagy hőterápia), így a leginkább költséghatékony lehet a GAD-os betegek számára, akik szeretnék kipróbálni a relaxáció-orientált kiegészítő kezelést.” – mondta Sherman.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.