Pajzánkodnának a kismamák

A terhes nők is szexre vágynak

A várandós nők kevésbé aktívak szexuálisan a terhességük előrehaladtával, mégis ugyanannyira élvezik az aktusokat, mint korábban.

2010.04.11 14:10medipress.hu

A The Journal of Sexual Medicine szaklap oldalain megjelent új tanulmány kiindulópontja a nőkkel foglalkozó szexuális kutatások alacsony száma volt, azaz, annak felismerése, hogy a férfiak szexuális problémáival jóval több munka foglalkozik, mint a nők hasonló panaszaival. A kutatást végző portugál szakemberek 188 nő megkérdezésével szereztek információt arról, milyen volt a válaszadók viszonya a szexuális együttlétekhez a terhességük alatt.

A nők közel fele (44,7 %) úgy válaszolt, a legaktívabb időszak a terhességük idején az első trimeszter volt, míg egyharmaduknál valamivel több (35,6 %) a kérdésre úgy felelt a második trimeszterben többet voltak együtt a párjukkal. A megkérdezett kismamáknak csupán 10 %-a számolt be arról, hogy férjükkel a legaktívabb szexuális periódusukat a harmadik trimeszterben élték meg.

Az is kiderült, hogy annak ellenére, hogy a többség esetében nem a harmadik trimeszter volt a szexuálisan legaktívabb időszak, mégis a megkérdezettek 80,1 %-a rendszeresen élt szexuális életet a terhessége harmadik szakaszában. Sőt, az is kiderült, a nők 40 % a szülés hetében is szexuálisan aktív maradt. A kismamák majdnem fele arról számolt be, hogy szexuális életük rendszerességében az első két trimeszter alatt árnyalatnyi, vagy semmilyen különbség nem mutatkozott a várandósságukat megelőző időszakhoz viszonyítva.

Ugyanakkor a kismamák közel egynegyede (23,4 %) elárulta, volt félelem bennük, hogy a szexuális aktus során a babát valamilyen károsodás érheti – esetenként ez a félelem a férfipartnertől volt eredetezhető.

A szexuális élet minőségével kapcsolatban a válaszadók fele úgy vélte, semmilyen változás nem mutatkozott a terhességük alatt az átélt gyönyörben, ugyanakkor 27,7 %-uk szerint azért nem volt ugyanolyan élmény a szex várandósan, mint korábban. A szexuális vágy mértékét tekintve a kismamák 38,8 %-a vélte úgy, hogy pontosan ugyanannyira kívánták az együttlétet, mint terhességük előtt, 32,5 %-uk szerint azonban a vágy csökkent bennük állapotosan.

A szexuális aktivitást illetően a hagyományos (vaginális) közösülés volt a legjellemzőbb (98,3 %), amit az orális szex követett (38,1 %), majd a sort az anális szex zárta (6,6 %), ezekhez kapcsolódóan pedig a nők egyötöde számolt be arról, hogy terhessége alatt végzett önkielégítést.

A társukra vonatkozóan a nők 40 %-a érezte úgy, hogy kevésbé vonzóak a párjuk számára várandósan, mint azelőtt, de a válaszadók nagyobbik része ilyet nem tapasztalt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.