Egy program, amivel a pácienseket követik

Szoftver keresi a cukorbetegeket

Egy egyszerű program segíti a brit orvosokat abban, hogy megtalálják a diagnosztizálatlan cukorbetegeket körzetükben. Egy brit orvos, Tim Holt olyan módszert fejlesztett ki, amellyel a praxisban rögzített adatok alapján egy program kiszűri a lehetséges cukorbetegeket.

2008.02.25 16:00MTI

Holt és kollégái a Nottinghami Egyetemen dolgozták ki a szoftvert, amellyel azokat a pácienseket követik, akiknek egy évnél régebbi vérvizsgálata kissé emelkedett vércukorszintet mutatott, ám nem kezelték cukorbetegként őket. Az egyetemi adatbázis 3,6 millió névtelen vizsgálati eredményét elemezve 33 ezer határesetnek számító glükózértéket találtak, amelyek újabb tesztet igényeltek volna.

3700 vérvizsgálati eredmény diagnosztizálatlan cukorbetegséget jelzett az utólag kutakodóknak. Ha az ország minden orvosi praxisában használatba veszik az új rendszert, félmillió lehetséges, valamint 60 ezer valószínű diabéteszes esetet találhatnak - véli Holt, akinek eredményeit a British Journal of General Practice szaklap közölte. Számos oka lehet, hogy egy vérvizsgálatnál jelentkező kissé emelkedett vércukorértéket nem követnek nyomon a későbbiekben.

Előfordul, hogy alapvetően más okból kéri az orvos a laborleletet, a vércukorszintre nem fordít külön figyelmet. Megesik, hogy a páciens nem jelentkezik a szakorvos által ajánlott későbbi háziorvosi kontrollra, mert egyéb problémáihoz képest kevésbé fontosnak érzi. Nagy-Britannia legnagyobb orvosiszoftver-forgalmazó cége már minden általuk kiszolgált praxisban telepítette a programot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.