A férfiaknál magasabb a kockázat

Aggasztó- A túlsúly és a vastagbélrák összefüggnek!

Azok a vastagbélrákosok, akik a súlyos betegség mellett még túlsúllyal is küzdenek, nagyobb valószínűséggel esnek sajnos áldozatul a rákos megbetegedésnek, illetve nagyobb eséllyel újul ki esetükben a betegség, mint a normális testsúlyúak esetében, adta hírül a Clinical Cancer Research szaklap.

2010.03.18 19:12medipress.hu

A Clinical Cancer Research, amerikai onkológiai szaklap hasábjain megjelent tanulmány szerzője, Frank A. Sinicrope professzor, a a Mayo Klinika onkológusa elmondta, vizsgálataik részben egybevágtak a korábbi kutatások azon eredményeivel, miszerint a túlsúly kockázati tényezőt jelent a rákos betegségek kialakulásával kapcsolatban, azonban a vastagbélrák esetében arra a meghökkentő eredményre jutottak, hogy a túlsúlyosok esetében a vastagbéltumor eltávolítása is rosszabb prognózist eredményez.

Az Egyesült Államokban, nagyjából 150 000 új vastagbélrákos megbetegedést diagnosztitálnak évente, és az új kutatási eredmények azt mutatják, hogy a túlsúly és az elhízás független kockázati tényezőt jelent a vastagbélrák esetében. Azonban megdöbbentően tájákozatlanok az emberek azzal kapcsolatban, hogy az elhízás kockázati faktor a rákos megbetegedések kialakulásában.

A legújabb felmérések szerint csupán az emberek 51%-a tud arról, hogy az elhízás és a rákos daganatok kialakulása között kapcsolat létezik – a dohányzásról már 94%, a napsugárzásról pedig 87% ismerte azokat a tényeket, amelyek e tényezők rákosodást előidéző hatásairól szóltak. A Mayo Klinika kutatásában Sinicrope professzor és csapata több mint 4300 beteget vizsgált, akik II., illetve III. stádiumú vastagbélrákkal küzdöttek - a betegek 20%-a túlsúlyos is volt.

A túlsúly gyengébb túlélési esélyeket tett csupán lehetővé a betegek esetében, de a legnagyobb BMI-vel (testtömegindex) rendelkező férfiaknál a normális testsúlyúakhoz viszonyítva 35%-kal magasabb volt a halálozás kockázata. A nők esetében ez az arány kisebb volt, ami egybevág azokkal a korábbi megfigyelésekkel, hogy a túlsúly, nők esetében kevésbé növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.