Őrült elmék a cukorkaboltban

A pszichopaták agya bármi áron jutalmat keres

A kórosan erőszakos emberek agya úgy lehet huzalozva, hogy saját vagy mások életét veszélyeztetve is keresi a jutalmat - vetették fel amerikai kutatók.

2010.03.16 12:35MTI

A Nature Neuroscience című szakfolyóiratban megjelent kutatás eredménye szerint egy agyi ingerületátvivő anyag, a dopamin kulcsszerepet játszik a kórosan erőszakos viselkedés és a drogfüggés bizonyos eseteinél.

Korábbi vizsgálatok arra összpontosítottak, hogy mi hiányzik a pszichopataként jellemzett embereknél: a félelem, az empátia, valamint annak képessége, hogy normális kapcsolatokat tartsanak fenn másokkal. A nashville-i (Tennessee állam) Vanderbilt Egyetem kutatói Joshua Buckholtz vezetésével viszont azt tanulmányozták, miből van túl sok ezeknél az embereknél. Ezek az impulzivitás, valamint a különleges vonzódás a kockázatvállaláshoz és a jutalom megszerzéséhez.

"A büntetésre való érzéketlenség és a félelem hiánya nem a legjobb előjelei az erőszaknak vagy a kriminális viselkedésnek" - mondta David Zald, a tanulmány társszerzője. Az új adatok szerint ezeknél az embereknél olyan erős hajtóerő jelentkezik a jutalomra, amely elborítja a kockázat vagy aggodalom érzetét.

A folyamat kulcsa a dopamin lehet, amely a motivációval, büntetéssel és jutalommal kapcsolatban lévő agyi ingerületátvivő anyag. A kokain, az alkohol és a nikotin is hatással van az agy dopamin egyensúlyára, de az utóbbival kapcsolatba hozható több diszfunkció is, például az autizmus, a szkizofrénia és a figyelemzavaros rendellenesség (ADHD). A tanulmány szerzői úgy találták, hogy egy túlreagáló, dopamin alapú jutalmazó rendszer állhat olyan viselkedések hátterében, mint az erőszakos bűntett, a visszaesés és a kábítószerekkel való visszaélés. Kutatásukban agyi képalkotó készülékkel, PET-tel (pozitron emissziós tomográfia) követték nyomon az önkéntesek agyának dopamin kibocsátását, miután egy adag amfetamint kaptak. A drog mintegy négyszeres mennyiségű dopamin felszabadulását okozta azoknak az emberek agyában, akiket előzőleg a viselkedési skála leginkább pszichotikus végére soroltak be. A második tesztben pénzt ígértek egy egyszerű feladat teljesítéséért az önkénteseknek.

Miközben ezt végezték, agyi aktivitásukat funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel követték nyomon. Ebben az esetben is azt tapasztalták, hogy a skála végén lévő emberek agyának dopaminválasza sokkal erőteljesebb volt, mint a többieké.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.