Többet ehet, mégis fogy?

Reggelihez ajánlott desszert: a sport

A közvetlenül étkezés után végzett mozgás sokat segít a fogyásban. A sporttevékenység rövid időre növeli a szervezet azon hormonjainak szintjét, amelyek az étvágy csökkentéséért felelnek.

2008.02.23 17:41mozgasvilag.hu

A wissenschaft.de német tudományos portál a Journal of Endocrinology című szaklapban közölt tanulmányt ismerteti. Eszerint a Denise Robertson vezette kutatók tizenkét személyt vizsgáltak, hogyan hat rájuk a sport közvetlenül étkezés után, milyen hatással van a következő étkezésre és bizonyos hormonok termelésére.

A kísérletben résztvevők valamennyien egyforma reggelit kaptak, majd megfelezték a csoportot, hat személy sportgyakorlatokat végzett, míg hatan ülve maradtak és olvasgattak. Egy óra múlva valamennyien annyit ehettek, amennyit csak akartak. A kutatók azoknál a személyeknél, akik különböző gyakorlatokat végeztek, jelentős hormonszint növekedést mértek abból a hormonból, amely jelzi az agynak, hogy a gyomor megtelt. Ezzel egybeesik a kísérleti alanyok nyilatkozata, miszerint ebben az időszakban az éhségérzetük csökkent.

A kísérlet résztvevői a következő étkezésnél mégis többet ettek azoknál, akik nem sportoltak, mivel azonban energiafelhasználásuk két és félszer nagyobb volt a kontrollcsoporténál, ők mégis veszítettek súlyukból. A tudósok ezzel az eredménnyel ellentmondanak annak a félelemnek, amely szerint a sport kedvező hatását semmissé teszi az, hogy utána többet esznek a sportolók. A kutatók most egy nagyobb létszámú csoporttal szeretnék megismételni a kísérletet - írja a wissenschaft.de német tudományos portál.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.