Verseny életre-halálra

Újabb remény a rákbetegeknek?!

Több évtizednyi megfeszített tudományos kutatómunka eredményeként állt össze a rákbetegek számára újabb reményt jelentő Culevit Program.

2008.02.23 10:05medipress.hu

A Kulcsár Gyula és munkatársai által kidolgozott "módszer" pofonegyszerűnek tűnik, a komplett engedélyeztetés előtt azonban még hosszú út áll. A gyógyszer a patikákban még nem kapható, a kutatás-fejlesztésről azonban könyv már született, Versenyben a rákkal címmel. Nem hálás feladat manapság egy halálos betegség leküzdésére alkalmas szerről írni. Pláne nem egy étrend-kiegészítőről. Nem a téma miatt nehéz azonban, hanem a körítés miatt. A rák elleni küzdelem ugyanis hatalmas "biznisz' a gyógyszeriparnak, az engedélyeztetés ugyanakkor szinte átláthatatlanul bonyolult és drága.

Másfelől pedig az orvos-szakma részéről is fejcsóválások és legyintések kísérik útját, legtöbbször joggal. Mégis sokan próbálkoznak, időnként fel-felbukkan egy új szer, ami "minden eddiginél hatásosabb', "rajtam is segített', és persze "megéri az árát'. Ne legyenek illúzióink. Az esetek döntő többségében ennek a fele sem igaz. A Versenyben a rákkal című könyv - és itt hozzátehetjük: mindezek ellenére - annyit azonban megérdemel, hogy elolvassuk. Megérdemli, ugyanis több évtizednyi megfeszített tudományos kutatómunka áll mögötte, és, ha belegondolnak abba, hogy az általa kínált "megoldás' mennyire kézenfekvő és pofonegyszerű, talán e miatt is hihetőbb, mint a legtöbb ígéret.

"Amikor a rák általános gyógyszereként emlegetve először hallottam a Dr. Kulcsár Gyula felfedezése nyomán elindított Culevit Programról, azt hittem, egy újabb, ki tudja hányadik daganatellenes 'csodaszer' kampánya indult be. Mert a remény hal meg utoljára... Magunkért és főleg szeretteinkért, ha betegek, nem kérdés, hogy mindent megteszünk, megveszünk...'. Így szól a Versenyben a rákkal című könyv Dombóvári Gábor által írt előszava. Pofonegyszerű, mondtuk, ugyanis a szer megalkotója, dr. Kulcsár Gyula biokémikus, arra figyelt fel, hogy az AIDS-betegek között, akiknek igencsak legyengült az immunrendszerük, nincs több rákos, mint az egészséges népességben.

E tényből kiindulva következtetett: a rák elleni küzdelemért nem az immunrendszerünk felelős. A kutató feltételezte, hogy kell lennie a szervezetben egy úgynevezett "második védelmi vonalnak', amely folyamatosan pusztítja a folyamatosan keletkező rákos sejteket. A rendszert, mely - még egyszer hangsúlyozzuk: folyamatosan keletkező rákos sejteket öli megállás nélkül - Kulcsár Gyula "Tumorellenes Védelmi Rendszernek' (KTVR) nevezte el. Egészséges embernél a védelmi rendszer több rákos sejtet képes elpusztítani, mint amennyi keletkezik a szervezetében. Ha azonban a KTVR nem működik kielégítően, akkor kialakul a rákos megbetegedés: nem pusztul el elegendő számú rákos sejt, vagy pedig több rákos sejt keletkezik bennünk, mint korábban.

A képlet ezek szerint egyszerű. Csakhogy: ahhoz, hogy ebből valódi gyógyszer válhasson, rendkívül bonyolult követelményeknek kell megfelelni és persze olyan szerteágazó engedélyeztetési eljárásokon kell átszuszakolni, hogy – amint az a könyvből is kiderül – maga a felfedezés ehhez képest gyerekjátéknak tűnik…

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.