A szójafogyasztás rákmegelőzésként is szóba jöhet

Szója és a D-vitamin a vastagbélrák ellen

Kaliforniai kutatók szerint a szójában talált természetes zsírok, a szfingadiének kulcsszerepet játszhatnak a vastagbélrák elleni harcban.

2010.02.08 19:20medipress.hu

Egyelőre csak ecetmuslicával végeztek kísérleteket, ám a tudósok új gyógyszer fejlesztésében reménykednek. Az ígéretes eredmények magyarázzák, hogyan is véd a szója a vastagbélrák ellen. Dr. Julie Saba, az Oaklandi Gyermekkórház Rákkutató Központjának igazgatója és munkatársai megállapították, hogy ha az ecetmuslicában magas a szfingadiének szintje, a mutáns (azaz potenciálisan rákos) sejtek elpusztulnak.

Az ecetmuslicát gyakran használják emberi betegségek genetikai hátterének vizsgálatára. Sabaék a Cancer Research decemberi számában tették közzé vizsgálatuk részleteit. A cikk szerint a szóját akár rákellenes szerként is ki lehetne próbálni, hiszen a növény gazdag szfingadiénekben. A szfingadiének megtalálhatók a szójában, a növény fogyasztása pedig biztonságos.

A szójafogyasztás tehát akár rákmegelőzésként szóba jöhet, míg a növényből kifejlesztett gyógyszer a már vastagbélrákban megbetegedetteknek nyújthat majd új reményt. A D-vitamin magas vérszintje kapcsolatba hozható a vastagbélrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával – írja a British Medical Journal.

Számos korábbi tanulmány felveti, hogy kapcsolat van a D-vitamin és a vastagbélrák között, azonban eddig nem volt erre meggyőző bizonyíték. Európai kutatók egy széleskörű együttműködés keretein belül vizsgálták a keringő D-vitamin, valamint a D-vitamin- és a kalcium-bevitel függvényében a kolorektális rák (vastag- és végbélrák) kialakulását.

Következtetéseiket az Európai Prospektív Vizsgálat a Rákbetegségek Területén (EPIC) adatai alapján vonták le, mely 11 nyugat-európai ország 520 ezer esetére terkedt ki. 1992 és 1998 között a résztvevők kérdőívek segítségével megadták étkezési és életmód-szokásaikat, valamint vérmintákat gyűjtöttek. Néhány évvel később 1248 esetben alakult ki a vastag- és végbél daganata, ezeket az esetek 1248 egészséges kontroll alanyhoz hasonlították.

Azon a résztvevők esetén, akiknek vérében magas D-vitamin koncentrációt mértek, közel 40%-kal csökkent a vastag- és végbélrák kialakulásának valószínűsége az alacsony vitaminszintűekhez képest. A kutatók továbbá azt is kimutatták, hogy az optimális koncentráció 50-75 nmol/l, ugyanis míg az 50 alatti érték fokozott kockázatot jelentett, addig a 75 feletti érték nem járt további kockázatcsökkenéssel.

Azonban a kutatók más daganatok esetében még nem vizsgálták a D-vitamin szerepét. Sőt jelenleg azt sem tudják, a magasabb D-vitaminszintet inkább étrendi változtatásokkal, vagy az étrend mérsékelt napfénnyel való kombinációjával érhető-e el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.