Sárgarépa, sütőtök, kelkáposzta

Téli csodafegyver: a béta-karotin

A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható.

2010.02.04 12:26orvostkeresek.hu

 Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe és ezzel számos betegséget megelőzhetünk. A zsírban oldódó A-vitamin ugyanis az egészséges nyálkahártyák és a jó látás letéteményese, de mivel túladagolása veszélyes lehet, sokkal biztonságosabb, ha természetes béta-karotinnal pótoljuk.

- Már az is segíthet a szürkületi látás visszaállításában, ha napi egy sárgarépát elropogtatunk, hiszen például a farkasvakság is az A-vitamin hiányának egyik legsúlyosabb jelzése.

- Mivel a béta-karotinoidok antioxidánsként is megállják a helyüket, hasznosnak bizonyultak egyes rákfajták, például tüdő-, gyomor- bőr és vastagbélrák megelőzésében. A kutatók szerint az A-vitamin rákellenes hatása pontosan annak köszönhető, hogy a vitamin elősegíti a sejtdifferenciálódást, és ezzel ellenőrzés alatt tudja tartani a daganatos sejtek differenciálatlan növekedését.

- A téli sportok szerelmeseinek sem árt egy kis béta-karotin raktározás, hiszen a sárgás színű festékanyag szabadgyök-blokkoló tulajdonsága révén képes közömbösíteni az erős napsugárzás hatásait és egyenletesebb barnulást is biztosít.

- A manchesteri egyetem vizsgálataiban az is bebizonyosodott, hogy a nyers táplálékkal elfogyasztott béta-karotin csökkenti a gyermekkori allergiahajlamot. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.