Miért hűtlenek a szép nők?

Egy nemi hormon okolható a hűtlenségért?

Az egyik kulcsfontosságú nemi hormon magas szintje hűtlenségre hajlamosítja a szépségükkel elégedett vonzó nőket, derül ki egy szerdán közzétett vizsgálatból.

2010.01.25 12:42medipress.hu

Kristina Durante és Norman Li, a Texasi Egyetem pszichológusai megállapították, hogy a magas ösztradiolszinttel rendelkező nők gyakrabban kacérkodnak, csókolóznak és folytatnak komoly viszonyt fennálló kapcsolatukon kívül. A brit Biology Lettersben megjelent cikkükben a páros "opportunista sorozat monogámia" néven emlegeti a jelenséget, és nem hozza összefüggésbe az egyéjszakás kalandokkal. Szerintük sokkal inkább arról van szó, hogy az ilyen nők egy jobb partnerre való csere reményében próbálkoznak a kapcsolaton kívül.

Az ösztradiollal kapcsolatban korábbi kutatások kimutatták, hogy a hormon magas szintje szoros összefüggésben áll a nők fokozott termékenységével. Ennek eredményeképpen, vélik egyes kutatók, a férfiak hajlamosabbak a hormon jelenlétének árulkodó jeleit észrevenni. A magas ösztradiol koncentráció ugyanis általában nagyobb mellekkel, vonzó arccal és alacsony derék-csípő aránnyal jár együtt, vagyis a férfiak szívesen csábítják el az ilyen nőket. Durante és Li a menstruációs ciklus két különböző fázisában mérte meg a hormonszinteket 52 (17-30)év közötti nőnél. A résztvevők nem szedtek fogamzásgátló tablettát.

A hölgyeket felkérték, hogy értékeljék saját vonzerejüket, valamint írják le, mennyire tartják magukat szexisnek más nőkhöz képest. Emellett arra is rákérdeztek, hogy mennyire elégedettek jelenlegi partnerükkel, szívesen folytatnának-e kötelezettség nélküli szexuális viszonyt, és a korábbi kapcsolataikról is érdeklődtek. Teljesen függetlenül a kísérlettől nők és férfiak értékelték ezen nők fényképeit vonzóság szempontjából. A legmagasabb ösztradiolszinttel rendelkező nők érték el a legmagasabb pontszámokat, és ők mutattak legnagyobb hajlandóságot a félrelépésre is.

Esetükben gyakoribbak voltak a múltbéli hosszú távú kapcsolatok is. A tanulmány szerint az ösztradiolhoz kapcsolódó csáberő lehetőségeket kínál a partnervadászat erdejében. A férfiak ösztönösen a szexisebb nőket keresik, a nők pedig olyan társra vágynak, aki gondoskodóbb és jobb kinézetű. "A nők kénytelenek választani a hosszú távú, biztos anyagi javakat biztosító kapcsolat, valamint a fizikailag vonzóbb, jó genetikai hátterű, ám rövid távú szexpartnert jelentő viszony között" - írta Durante és Li. A magasabb ösztradiolszinttel rendelkező nőknek kevesebb okuk van egy adott társhoz való ragaszkodásra, ha potenciálisan jobb partner tűnik fel a láthatáron, vonták le a következtetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.