Három komoly betegségnél már hatásos

Antioxidánst rejt a curry

Egy apró kapszulát, mely a sárga curry összetevőjét, a kurkumint tartalmazza, jelenleg a vastagbélrák, a psoriasis és az Alzheimer-kór gyógyításában tesztelik.

2009.11.19 17:43medipress.hu

A kurkumin, ami az indiai sáfrány hatóanyaga, lehetséges antioxidáns. Azonban, a gyomor-bélrendszer emésztőnedvei gyorsan bontják a kurkumint, ezért a vérbe csak kevés jut be. Néhány új típusú gyógyszert (pl. a szájon át adható inzulint) a felszívódást könnyítő védőanyaggal vonnak be, melyet liposzómának neveznek.

A szóban forgó tanulmányban a kutatók a kurkumint vonták be, és a szerrel patkányokat etettek, és azt találták, hogy megnégyszereződött a kurkumin felszívódása, valamint emelkedett a vér antioxidáns-tartalma.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry című újságban megjelent tanulmány szerint a módszer segítségével meg lehetne oldani a kurkumin emberekben lévő szegényes felszívódását.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.