Őszi betakarítás: gyümölcs- és zöldségkalauz

Fogyassza a szezon legegészségesebb zöldségeit és gyümölcseit

Készítse fel szervezetét a télre illatos és finom őszi gyümölcsökkel és zöldségekkel!

2009.11.19 07:53

Építsen be az étrendjébe mindennap másféle gyümölcsöt és zöldséget, hogy hozzájuttathassa szervezetét a megfelelő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz! Immunrendszerét hatékonyan erősítheti ezekkel a szezonális étkekkel, és védelmet biztosíthat a vírusos fertőzésekkel szemben!

Alma
A legőszibb gyümölcs mind közül, gazdag antioxidánsokban és jó hatással van a koleszterinszintre. A legtöbb tápanyag a héjában van, ezért ne hámozza meg! Az almát lassan egye és rágja meg jól a héját, hogy hozzájutsson az értékes vitaminokhoz. Káliumtartalma a helyes szívműködést, C-vitamin tartalma pedig az érelmeszesedés megelőzésében nyújt segítséget. Építse be a család életébe a rendszeres almafogyasztást! Késztse el belőle kedvenc ételeidet, korlátokat csak a fantáziája szabhat! Ha naponta legalább 2 db almát elfogyaszt, akkor állandó védelmet biztosíthat szervezetének a gyulladásos betegségekkel és az urológiai problémákkal szemben.

Szőlő
Finom és egészséges gyümölcs. Káliumtartalma a szívritmus helyes működését segíti elő, B-, C-, E-vitamintartalma pedig védi immunrendszerünket. A fehér szőlő jótékony hatással lehet máj-, tüdő-, és visszeres megbetegedések esetén. A piros színű szőlő légúti megbetegedések ellen nyújthat védelemet. Rosttartalma segíti az emésztést. További előnye pedig, hogy csökkenti a koleszterinszintet és bőrszépítő hatása van.

Körte

Vízhajtó hatással bír, de gyomorpanaszok esetén is hatékony segítséget nyújthat, mert felélénkíti emésztést. Egyen meg minden nap két körtét, vagy igyon három deci frissen préselt körtelevet! Méregteleníti a szervezetet és elősegítni az epetermelést. Reumatikus panaszok esetén hasznos lehet.

Milyen zöldséget termett az ősz?

Sütőtök
Ősszel kötelező jelleggel beszerzendő az élénk színű és kiváló ízű sütőtök. Itt a legtökéletesebb alkalom, hogy megvásárold, hiszen az ára egyre olcsóbb lesz. Előnyei: gazdag A vitaminban, így tökéletes tápanyagforrást jelent bőrödnek. Magas a karotintartalma, bővelkedik C-vitaminban, kalciumban és foszforban is. Adj sütőtököt levesekhez, ragukhoz, gyümölcslevekhez vagy pitékhez vagy egyszerűen csak süsd meg magában! A párolás is tökéletes elkészítési módszer.

Kelbimbó
A kelbimbó és a brokkoli a legtáplálóbbak a keresztesvirágzatú zöldségek között. Mindössze 8 db kelbimbó biztosítani tudja számodra a napi ajánlott C-vitamin bevitel 173%-át. Tartalmaz folsavat, rostokat és egyéb összetevőket, melyek hatékonyak lehetnek a rákos megbetegedések megelőzésével szemben. A kelbimbó gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő, emésztést serkentő, de magas az ásványi anyag- és vitamintartalma is. Fogyasztható főzve, párolva, levesbe, főzelékként, köretként és önállóan is.

Cékla

Ez a rubintvörös zöldség előkelő helyet foglal el az elegáns éttermek kínálatában. Miért elégednél meg csak azzal, hogy előveszel egy befőttesüveget és abból falatozol? Próbáld ki nyersen, vagy átfőzve! A cékla gyógyító és regeneráló hatással van szervezetedre, kifejezetten a vérképzésre, mert magas a vastartalma, így elősegíti a vörösvértetek regenerálódását. Gazdag rostokban és ásványokban, mint például a kálium, amely jótékony hatással lehet a vérnyomásra. Védelmet nyújthat főként a gyomorrák ellen.

B-vitamin és folsav tartalmának köszönhetően jótékony hatással van az idegrendszerre. Kiváló energiaforrásként használhatod, de mivel magas a cukortartalma, így csak mértékkel fogyaszd! Mosd meg alaposan, annyi vízben főzd meg, hogy épp csak ellepje, tegyél a vízbe egy kis cukrot, így megőrzi lila színét! Kevesen tudják, hogy a cékla nemcsak főve, hanem sütve is finom. Próbáld ki a céklalét is - egészséges és finom!

Vöröshagyma
Szeptember, október és november a legjobb időszak a hagymakedvelőknek. Nem csak tápláló és vitamindús, de vizelethajtó, csökkenti a vércukorszintet, valamint antibakteriális hatása is van. Ráadásul kiváló ásványi anyag forrás: kalcium, kálium, foszfor, magnézium, nátrium, vas, réz, cink, B- és C-vitamint is tartalmaz.

Pozitív hatásai a szervezetre: baktériumölő, javítja az emésztést, magas vérnyomás esetén hatékony lehet, jó felső légúti megbetegedések ellen, érelmeszesedés ellen. Csökkenti a koleszterinszintet is. Használja bátran salátákhoz, levesekhez, szószokhoz vagy grillezéshez!

Póréhagyma
Alacsony a kalóriatartalma, 1 db mindössze 27 kalóriát tartalmaz. Gazdag rostokban, A-, C- és E-vitaminokban. Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, valamint jó vízkiválasztó, így méregtelenítő is. Védi és erősíti a hajszálereket, jótékony hatással van a koleszterinszintre. Sokan nem használják ki a póréhagyma előnyeit, csak azért, mert nem tudják, hogy kell elkészíteni. Párolja át, majd tálalja hideg salátákban, süsse csőben vagy készítsen belőle levest!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.