A két éves lányok jól vannak

25 órás műtéttel választották szét az ausztrál sziámi-ikerpárt

25 órás sebészi beavatkozás után kedd reggelre sikeresen választotta szét egy 16 fős melbourne-i műtéti csapat a fejüknél összenőtt bangladesi ikerlányokat, akik koponyacsontjának, agyszöveteinek és véredényeinek egy része is közös volt.

2009.11.17 09:58MTI

Túl korai bármit tudni arról, hogy a kétéves TrisHna és KrisHna elszenvedett-e valamiféle agysérülést a maratoni operáció során, a műtétről kiérkező egyik orvos 50-50 százalékos lehetőséget adott mindkét kimenetelnek. A lányokat mesterséges kómában tartják megfigyelés alatt még néhány napig. Az orvoscsoport hétfőn reggel fogott hozzá a szétválasztás első lépéséhez.

"A csapatoknak sikerült elválasztani az ikrek agyát, és mindketten nagyon jól vannak" - közölte Leo Donnan, a Royal Children's Hospital vezetője az újságírókkal. Az ezt követő helyreállító sebészi beavatkozás további öt órán át tartott. A lányok koponyájának újraépítéséhez saját bőrükön és átültetett csontszöveteiken kívül mesterséges anyagokat is felhasználtak a plasztikai sebészek.

Donnan elmondása szerint a lányok egyébként egészségesek voltak, minden megvan a lehető legjobb kimenetelhez, ám azt nem tudják megjósolni, hogy a szervezetük miként épül fel a műtétből. Az ikreket 2007-ben vitette egy bangladesi árvaházból Ausztráliába a Children First elnevezésű alapítvány, és azóta már több, a szétválasztást előkészítő műtéten átestek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.