A száj és az állkapocs anatómiája is megváltozik

A cumizás káros hatással van a beszédfejlődésre!

A túl sokáig tartó cumizás, cumisüvegezés és ujjszopás károsíthatja a gyermekek beszédfejlődését - állítják chilei kutatók.

2009.10.27 19:23medipress.hu

A Patagóniában elvégzett vizsgálatok szerint ezek a szokások megnövelik az óvodások beszédhibáinak valószínűségét, a gyermekek nehezebben ejtenek ki egyes szavakat és a kiejtésük is egyszerűsödik. Clarita Barbosa vezetésével a kutatócsapat 128, 3 és 5 év közötti kisgyermek beszédét vizsgálta és azt találták, hogy azok a gyermekek, akik 9 hónapos koruk előtt nem ittak cumisüvegből, kisebb valószínűséggel lettek beszédhibásak, míg a 3 éves koron túli ujjszopás és cumizás háromszorosára növelte a kockázatot.

„Az eredmények azt sugallják, hogy a szoptatáson kívüli más szopótevékenységek hátráltatják a kisgyermekek beszédfejlődését” – mondta el Barbosa. Ez azért különösen fontos, mivel az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribb a cumisüvegek és a cumi használata.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a sokáig tartó ujjszopás és cumizás megváltoztathatja a száj, az állkapocs és a fogak anatómiáját, továbbá a szoptatás segíthet a légzés, nyelés és a beszédartikuláció összehangolásában. A cikk a BMC Pediatrics online folyóirat október 21-i számában jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.