A hisztonok roncsolják az ereket

A belső vérzést antitestekkel szabályoznák

A hiszton nevű fehérje lehet felelős a sérülések alkalmával jelentkező belső vérzésekért, egy antitest, amely gátolja működését, minimalizálhatja az okozott károkat - közölték hétfőn amerikai kutatók a Nature Medicine című szaklap online változatában.

2009.10.27 17:23MTI

Az Oklahoma Orvosi Kutatási Alapítvány (OMRF) kutatói hétfői közleményükben az intézet honlapján is beszámoltak felfedezésükről (http://omrf.org). Egérkísérletek során derült ki, hogy sérülés utáni vérmérgezésnél, szepszisnél igen nagy az állatok vérében a hiszton koncentrációja. A későbbiekben főemlősöknél és embereknél is ugyanezt az eredményt kapták a szakemberek.

A hisztonfehérjék a sejtmagban helyezkednek el, a DNS-szálak körül, segítik a molekula kettőshélixbe tekeredését. Amikor a sejt megsérül, a hisztonfehérjék a véráramba kerülnek, és roncsolják az ereket. A kutatók úgy vélik, ez okozza a kontrollálatlan belső vérzéseket, a folyadék életet veszélyeztető felszaporodását a szövetekben.

Charles Esmon vezetésével szepszisben szenvedő egereknél egy antitestet próbáltak ki, amely megállította a mérgező folyamatot azáltal, hogy blokkolta a hisztonfehérjét. A tervek szerint főemlősöknél és embereknél is kipróbálják hamarosan az antitestet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.