Nagy a hirtelen halál kockázata

Kilenc utódjának adta tovább a spermadonor az életveszélyes szívhibát

Huszonnégy utódja közül kilencnek adta tovább potenciálisan halálos örökletes szívhibáját egy amerikai spermadonor; a gyerekek egyike kétévesen meghalt szívelégtelenségben - közölte a Journal of the American Medical Association című egészségügyi szaklap szerdai száma.

2009.10.21 14:56MTI

A jelentés szerint további két, most tizenéves gyereknél jelentkeztek olyan tünetek, amelyek alapján ki vannak téve a hirtelen halál kockázatának, egyikük már defibrillátort is kapott. Ez a második dokumentált eset arra, hogy genetikai betegséget ad át spermadonor az utódainak. Az egészségügyi szaklapban nyilvánosságra hozott jelentés, valamint a szerkesztőségi cikk szerint az eset rávilágít a donorok alapos kivizsgálásának fontosságára.

A San Franciscó-i spermabank, amelynél történt az eset, most EKG-t végez minden adományozónál, hogy kiszűrje a veszélyeztetett férfiakat; a tanulmány ezt javasolja a többi hasonló intézménynek is. A most 42 éves donor - akinek nevét személyiségi jogai miatt nem adták meg - a kilencvenes évek elején adományozott spermiumot a génbanknak. A tőle született gyerekek most 7 és 16 év között vannak. A donor egészen addig nem volt tudatában örökletes szívhibájának, amíg az egyik gyereknél nem diagnosztizálták a szívizom megvastagodásával járó elváltozást (hipertrófiás kardiomiopátia).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.