Önbecsülési zavart okoz a serdülő fiúknál a pornó

Pornóbiznisz - Virágzik a szexuális piac

Magyarországon az előző rendszerben tiltott dolog volt a pornográfia készítése, terjesztése és birtoklása. A feketepiacon elérhető, zömében alámondásos videók és a német csatornák szalmakazlas szexfilm kultusza már leáldozott.

2008.02.14 19:25drpandymaria.hu

Az embernek két alapösztöne a létfenntartás és a fajfenntartás. A létfenntartás ösztönét, ha nem elégíti ki az ember, akkor a halálbüntetést szabja ki rá a természet, míg ha a fajfenntartás ösztönét nem elégíti ki, akkor csak az örömtől fosztja meg magát, mivel a fajfenntartást örömmel jutalmazza a természet.

Egy kapcsolatot talán feldobhat a pornófilmek nézése, ha nem viszik túlzásba, akár együtt is, bár ezzel szemben is fenntartásai vannak a doktornőnek. Szerinte, ha egy lány felajánlja partnerének, hogy nézzenek együtt pornót, akkor csak meg akarja méretni magát, összehasonlítani magát a pornósztárral, figyelve társa rezdüléseit, hogy vajon melyikük tetszik neki jobban.

Ugyanakkor sokszor nagyon rossz beidegződések okozója lehet, ha sok pornófilmet néz egy nő, mivel ilyen esetben el akarja játszani otthon a pornódíva szerepét. Volt olyan női páciense, aki 35 éves koráig nem érzett orgazmust, de megjátszotta, és amikor már megunta eljátszani, elmondta férjének, aki az évtizedeken át tartó hazugsága miatt most válni akar tőle. A nő leutánozta, amit a pornófilmekben látott és ez nagyon hatásos volt a férjének is, hiszen ő is ezeket a minták alapján gondolta el, hogy miként élvez a nő. Azt azért tudni kell, hogy sokan csendben jobban élvezik a szexet, mert jobban tudnak így befelé figyelni, és a csendes sóhajok és hangok sokkal hitelesebbek, mint mikor túl nagy műsort ad egy nő.

A valódi orgazmust megérzi a tapasztalt férfi, mivel a jellegzetes nyákképződéssel és hüvelyszorítással járó orgasztikus mandzsettát nem lehet eljátszani. Tehát a pornófilm a nőket arra sarkalja, hogy játszzák meg magukat, a férfiakat pedig arra, hogy ne figyeljenek a valódi orgazmusra, csak a külsőségekre.


További kára a pornónak, hogy önbecsülési zavart okoz, leginkább a serdülő fiúknak. Pándy doktornőnek közel száz olyan páciense volt, akinek azért volt kisebbségi érzése, mivel nem volt akkora pénisze, mint amekkorát a filmeken látott. Azt elfelejtik, hogy a pornósztárokat több száz jelöltből válogatják, a méretük alapján, aztán esetleg beinjekciózzák, beolajozzák, bekrémezik őket, továbbá a filmezés technikájával és a számítógépes grafikával tovább manipulálva teljesen eltávolodnak az átlagtól.

Másrészt teljesen extrém elképzelés, hogy a nagy pénisz a jó, mivel egy igazi párkapcsolatban, ahol két ember szereti egymást, ott a méret a legutolsó dolog. Dr. Pándy Mária szerint inkább a kínálat gerjeszti a keresletet, a szexpiac is igyekszik mindig újabb és újabb változatokat kínálni, úgy, mint az üzleti élet többi területén. A divathoz hasonlóan itt is a kész terméket látva ébred fel a vágy annak birtoklására. Megkapva a silány minőségű árut az hamar elhasználódik és új megszerzésére indul, és ettől működik a mai kereskedelem.

Ugyanakkor fontos lenne a gyerekek oktatása művészi igényű filmek bemutatásával, de felvilágosító célzatú esztétikus mozgóképekből nagy hiány van. Nem híve sem a prüdériának, hiszen az amerikai példa szerint ez a visszájára fordul, sem a tiltásnak, hiszen a tiltott dolgok mindig érdekesebbek, az engedettnél.

A megoldás szerinte a gyerekkortól kezdődő tudatos nevelésben van, ami a személyiségfejlődés helyes kibontakozását vezeti elő. A Magyar Szexológiai Társaság tagjai írtak is egy könyvet, Szexológiai Olvasókönyv címmel, (amely utánvéttel megrendelhető a 291-4308-as telefonszámon.)


Kovács Kovi István a Lux Videó vezetője, az idei Pornó-Oszkárnak is nevezett Venus Díj Legjobb Kelet-Európai Rendező kategóriájának nyertese a Pornófilmet nem tartja művészetnek, inkább a filmkultúra szerves részének. Szerinte a kereslet teremti a kínálatot, mivel nem lehetne eladható, amire nincs kereslet. Igaz ez az extrémebb alkotásokra is, amire Kovi szerint, amit egy komoly fogyasztóréteg szeret, de ha nem is vágynak rá eleve az emberek, akkor is megnézik, mint érdekességet, mivel kuriózumot jelentenek amire kíváncsiak.

Ha nem lenne rá kereslet, akkor eladhatatlan lenne, de értékesítési problémákkal nem küzd a szakma. Kovi szerint, ami speciálisan magyar a szereplőkön túl, az ő filmeiben a szép körítésen alapszik, és hogy az adott szituációból logikusan levezeti a szex megjelenését, és nem öncélúan alkalmazza. Annak oka, hogy miért van ennyi magyar szereplő, abban keresendő, hogy a magyar lányok szépek, csinosak és szeretnek dolgozni velük a rendezők.

A cikk elején említett szereplő példája szerinte abszurd. Egyrészt a producer nem teheti meg, hogy országokat zár ki az értékesítésből, másrészt az említett csatornák műholdas adások, aminek adását nem lehet korlátozni technikailag sem, és ma, az Internet korában nem léteznek többé határok.

De ők nem rabszolga-kereskedők, a legfontosabb, hogy a szerződés szerint járnak el, amiben előre lefektetik, hogy ki mit vállal el. Így sem kényszerről, sem félreértésről nem lehet szó annak számára, aki tartja magát az írásban foglaltakhoz. Fokozott figyelmet fordítanak a tisztaságra, a higéniára és szigorú egészségügyi vizsgálatot követelnek meg a színészektől.

A pornófilm korunk szimbóluma is lehetne, a képi kultúrában való gondolkodás, az elidegenedés nyomán fellépő, ki nem elégített igény a gyengédség megtalálására. A felgyorsult világ konzervekben adagolja a régebbi korokban a titkolt, misztikus körébe tartozó területeit az életnek, amiket mára mind lelepleztünk, de a lényegétől egyre jobban eltávolodtunk. A testi szerelem a lelki folyománya kellene, hogy legyen, de amíg igény van rá a pornóbiznisz tovább virágzik.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.