Befolyásolják viselkedésüket

Hazudós szülők: Cumitündér és egyéb füllentések

Bár a szülők általában elvárják gyermeküktől az őszinteséget, a legújabb kutatások szerint ők maguk gyakran hazudnak a gyerekeknek, hogy így befolyásolják viselkedésüket és érzelmeiket.

2009.09.29 11:08medipress.hu

A San Diego és a Toronto Egyetem kutatói ezt a jelenséget "nevelési célzatú hazugságnak" nevezik. A kutatás során az Egyesült Államokban arról kérdezték a kutatásban részt vevő szülőket, milyen gyakran és milyen célból hazudnak gyermekeiknek. Az eredmények szerint a legtöbb szülő csak nevelő célzattal hazudik: például arról, hogy mi történik, ha a gyerek nem fekszik le időben, nem eszi meg a vacsoráját.

"Azt mondtuk a lányunknak, ha szépen becsomagolja a cumiját, akkor eljön a cumitündér, és elviszi olyan gyerekeknek, akiknek valóban szükségük van rá. Így nem csak leszokott a cumizásról, de büszke is volt rá, hogy segíthet más gyerekeknek" - nyilatkozta egy szülő.

"A kutatási eredmények szerint a szülők igen gyakran füllentenek gyerekeiknek - nyilatkozta Kang Lee, a Toronto Egyetem professzora - Még azok is, akik amúgy kiemelt szerepet tulajdonítanak a szülő-gyerek kapcsolatban az őszinteségnek."

"Persze vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen, hogy füllentsünk: például nem mondhatjuk egy kétéves gyereknek, hogy nem tetszik a rajza. Ez kegyetlenség lenne" - nyilatkozta Gail Heyman, a San Diego Egyetem pszichológus professzora.

"Ezzel együtt meg kell tartani az egyensúlyt igazság és hazugság között, hogy a gyerekek erkölcsi fejlődése ne sérüljön" - tette hozzá Dr. Heyman.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.