A méhnyakrák leginkább a 35-65 éveseket érinti

Méheltávolítás - Mikor szükséges és hogyan zajlik a műtét?

A méh jó- és rosszindulatú betegség miatt kerülhet eltávolításra. A műtétet hasi úton vagy hüvelyi úton végezhetik el. A méh mérete, és a betegség természete a meghatározó a műtéttípus kiválasztásánál.

2009.09.18 19:55WEBbeteg

Amennyiben felmerül a rosszindulatú betegség gyanúja, úgy hasi műtét végzése szükséges. A méh eltávolításának következménye az, hogy terhesség a későbbiekben nem jön létre, a műtét után menstruáció sem jelentkezik. Menopauzát azonban nem okoz, csak ha a petefészkeket is kiveszik.

Műtét előtti kivizsgálás


A nőgyógyászati vizsgálat során amennyiben megállapításra került, hogy a méhet el kell távolítani, fontos ismerni a méh pontos méretét. A méh mérete fizikális vizsgálattal (nőgyógyászati kétkezes vizsgálattal) illetve ultrahangvizsgálattal megállapítható. A kivizsgálás során fel kell derítenünk az esetleges rosszindulatú betegséget. Ennek érdekében méhnyakrák szűrés, és ultrahangvizsgálat, vérvizsgálat szükséges. A petefészkekről a műtét előtt tudnunk kell, milyen a szerkezetük, ez alapján illetve a beteg életkora alapján lehet eldönteni, hogy a petefészkeket el kell-e távolítani vagy nem. Természetesen a végleges döntés a műtét során, a petefészkek megtekintésekor születik meg. A műtét előtt elvégzendő vizsgálatokat nem csak a műtét típusa, hanem a páciens esetleges egyéb betegségei is meghatározzák.

Altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálat, mellkas röntgen, EKG a rutin kivizsgálás részét képezik. Fontos tudni az úgynevezett vérhigító gyógyszerek szedéséről, hiszen ezek a szerek a műtétnél ez vérzékenységet, nagy vérvesztést okozhat. Ilyenkor hasonló hatású, de műtét alatt adható szerre kell áttérni. A vizsgálatok leleteit a műtétet végző nőgyógyász és az aneszteziológus (altatóorvos) közösen értékelik.

Ha a műtét során nagyobb vérvesztésre kell számítani (pl. daganat miatt végzett operációk), megfelelő vérkészítményt is biztosítani kell, hogy amennyiben szükség van rá minél hamarabb elérhető legyen.

Hasi méheltávolítás menete

A műtét történhet altatásban vagy gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben. Hasi úton történő méheltávolítás során a hasfalon haránt vagy hosszanti metszést ejtenek. A metszés típusa a méh várható méretétől, az előzményben szereplő hasi műtétektől, hegektől függ. A méh jól látható a kismedencében.

Eltávolítható az egész méh, de fiatal betegeknél, amennyiben a méhnyakrák szűrés eredménye negatív, a méhnyak visszahagyható. Ebben az esetben továbbra is kell évente méhnyakrák szűrést csináltatni. Ha az egész méhet kiveszik, akkor is szükséges az évenkénti nőgyógyászati kontrollvizsgálat. A petefészkek eltávolítása a beteg állapotától és korától függ.

Hüvelyi méheltávolítás menete

A műtét szintén altatásban vagy gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben zajlik. Előnye a hasi méheltávolítással szembe az, hogy a beteget kevésbé terheli meg az operáció, rövidebb a lábadozási időszak, és nincs a hason műtéti heg sem. Számos feltételnek kell teljesülni ahhoz, hogy ezt a típusú méheltávolítást lehessen végezni. Ezek a következőek: nem túl nagy méretű méh, kismedencei műtét nem történt korábban (hegesedés nincs), egyéb kóros elváltozás nincs a kismedencében, rosszindulatúság gyanúja nem merül fel (kivéve a nagyon korai stádiumú méhnyakrák), a hüvely elég tág.

A hüvelyen keresztül távolítják el az egész méhet (méhnyakat is), és ha valami miatt szükséges a petefészkeket is. A hüvelycsonkot ugyanazokhoz a tartószalagokhoz varrják mint a méhet, így az eredeti helyén marad. Később a nőgyógyászati vizsgálat alkalmával látható, hogy a hüvely vakon végződik, nincs méhszáj. Ez azonban nem derül ki házasélet során. A húgyhólyagba katéter kerül, melyet a műtétet követő pár napig nem távolítanak el. Ha a műtét utáni teendőkről szeretne bővebben olvasni, akkor látogasson el a webbeteg oldalára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.