A vérszívók génmutációval rezisztensekké váltak

Ellenáll a fejtetű a forgalomban lévő irtószereknek

Német kutatók bebizonyították, amit a kétségbeesett szülők és a jelenséget kezelő gyerekorvosok már rég sejtettek: a vegyi fejtetűirtás azért mond oly sokszor csődöt, mert a vérszívók génmutációval rezisztensekké váltak a jelenlegi irtószerekkel szemben.

2009.09.17 11:03MTI

A kieli orvosi egyetem kutatói 2000, három és tizenkét év közötti gyermeket vizsgáltak meg. Nem egészen négy százalékuknál találtak tetveket. A kutatást vezető bőrgyógyász, Regina Fölster-Holst szerint az összes azonosított élősködőnél ugyanaz a génmódosulás volt észlelhető, amely történetesen rezisztenssé tette őket a piretrin nevű rovarirtószerrel szemben - írja a Die Welt német lap internetes kiadása (www.welt.de).

A forgalomban lévő tetűirtók a krizantémból nyert piretrin hatóanyagon, illetve mesterségesen előállított piretroidokon, a permetrinen vagy alletrinen alapulnak. A szerek a tetvek idegrendszerét teszik tönkre, pusztulásukat okozva ezzel. Még korai a molekuláris genetika eredményét a gyakorlatra is ráhúzni. A következő lépés olyan klinikai kutatások elvégzése lesz, amelyek a már használatban lévő szereket összehasonlítják az újonnan kifejlesztettekkel, például szilikonolajokkal. Ezek az úgynevezett dimetikonok lezárják a tetvek légzőnyílásait, így azok megfulladnak - magyarázta Fölster-Holst.

Irtószertől függetlenül a szülőknek ajánlott az érintett gyerekek haját sűrű fogazatú tetűfésűvel rendszeresen átfésülni, hogy az élősködők petéit is eltávolítsák - tanácsolta a kutató. Az olyan fifikák, mint a forró hajszárítózás, szauna, illetve olívaolajas vagy majonézes kencézés azonban jottányit sem ártanak a tetűnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.