Ötször több antioxidáns anyagot tartalmaznak

Egészségesebbek a gyümölcsök, mint korábban gondolták

A táplálkozási szakemberek idáig valamelyest fontosabbnak tartották a zöldség-, mint a gyümölcsfogyasztást.

2009.09.08 13:05medipress.hu

A különbség azonban talán hamarosan eltűnhet: a gyümölcsökről kiderült, hogy akár ötször annyi antioxidánst is tartalmazhatnak, mint korábban feltételezték. A norwich-i Élelmiszerkutató Intézet munkatársai az eddig „nem-kivonható”-ként számontartott polifenolok mennyiségét vették górcső alá. Ezen anyagok mennyisége nehezen mérhető, mert a gyümölcsök sejtjeinek falain belül találhatóak – szemben a könnyen kivonható, sejtfalon kívül található polifenolokkal.

A kutatók almákkal, körtékkel és nektarinnal végeztek vizsgálatokat, és azt találták, hogy ezek a gyümölcsök közel ötször annyi antioxidáns anyagot (pl. proacantocianidint, ellagsavat vagy catechint) tartalmaznak, mint korábban hitték. „A 'nem-kivonható' polifenolok mennyiséget laboratóriumi körülmények közt a legkönnyebben úgy lehet mérni, ha a gyümölcsöket savba helyezzük” - magyarázta az egyik, kutató, Sara Arranz. „Ha a sejtfalakon belül található anyagokat nem vesszük figyelembe, nagyon alábecsüljük a gyümölcsök antioxidáns-tartalmát” - tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.