Elpusztítják a daganatot

Szalmonellával a rák ellen

Laboratóriumban megváltoztatott szalmonellák segíthetik a jövőben a rákterápiát: az élelmiszermérgezések gyakori okozóit célzottan bejuttatnák a daganathoz, hogy elpusztítsák azt.

2009.09.07 18:54MTI

A baktérium előnye, hogy rossz vérellátású szövetekben is jól érzi magát, így a kemoterápiával ellentétben eléri a karcinóma vérerekkel gyengén ellátott területeit is. A németországi braunschweigi Helmholtz Fertőzéskutatási Központ munkatársai megfejtették, hogyan jutnak be a szalmonellabaktériumok a daganatokba - tudósít a Berliner Morgenpost című német lap internetes kiadása.

Sara Bartels, a központ kutatója elmagyarázta, hogy a szalmonellafertőzésre válaszképpen az emberi immunrendszer a TNF-alfa ingerületátvivő anyagot aktiválja, amely a tumor véredényeit hivatott károsítani. A kutatók fontos információt találtak arra vonatkozóan, hogyan hatol be a szalmonella a daganatba, ennek birtokában most megkísérelhetik a baktérium megfelelő manipulációját, hogy az a rákterápia hasznára válhasson anélkül, hogy veszélyes fertőzéseket okozna.

Ehhez el kell találniuk a baktérium agresszivitásának ideális mértékét, hogy az eljusson a rosszindulatú daganatokhoz, és elpusztítsa azokat, ugyanakkor a beteget ne veszélyeztesse. A szalmonella parányi pálcikaformájú baktérium, amely igen mozgékony, és számos betegséget okozhat embernél, állatnál egyaránt. A mérsékelt égövben elsősorban élelmiszermérgezések kiváltójaként ismert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.