27 millió felnőtt szenved izületi gyulladásban

Az erős combú nők térde kevesebbet fáj

Az erősebb combizmok megvédhetik a nőket a térd izületi fájdalmaitól, de a férfiakat nem, fedte fel egy új tanulmány.

2009.09.01 07:58medipress.hu

Az ízületi gyulladás és a degeneratív izületi elváltozások leggyakrabban a térdet érintik, mely az Egyesült Államokban a mozgáskorlátozottság legfőbb oka, állítják a kutatók. Közel 27 millió felnőtt szenved izületi gyulladásban, a 45 éven felüliek 16 %-ánál a térd érintett. A tanulmány felfedezte, hogy az „erősebb quadricep (comb) izmok megvédhetik az idősebb felnőtteket a röntgennel kimutatható osteoarthritis és a napi fájdalom, valamint térdmerevedés kombinációjától.” – mondta a vezető kutató, Dr. Neil Segal, az Iowai Egyetem Osteoarthritis Kutatóprogram igazgatója.

Azt már tudjuk, hogy a combizmok ereje összefügg a jobb járóképességgel és a székről való könnyebb felállással.” – mondta Segal. „Az új felfedezések közül az egyik az, hogy a combizmok ereje megvédheti a térdeket az izületi gyulladás kialakulásától.” A jelentés az Arthritis Care & Research szeptemberi számában jelenik meg. A tanulmányhoz Segal csapata több mint 3 000, 50 és 79 év közötti férfit és nőt követett nyomon.

Mindegyikük részt vett a Multiközpontú Térd Osteoarthritis Tanulmányban (MOST). A kísérletet arra tervezték, hogy kiderítsék, hogy a térd ereje mennyire jelzi előre az izületi gyulladást, akár röntgennel, akár a tünetek alapján diagnosztizálva. Két és fél év során a kutatók minden egyes résztvevő esetében értékelték a combizom erejét. A lábszár izmainak gyengeségét a quadriceps és a térd ínszalagja között. Az osteoarthritis megállapításához röntgenfelvételt készítettek a tanulmány elején és végén.

A résztvevőket kikérdezték az esetleges fájdalmakról vagy merevségről. A tanulmány végére a 680 férfiból 48-nál, a 937 nőből pedig 93-nál mutatta ki a röntgen a betegséget. A nők 10, a férfiak 8 %-ánál jelentkeztek a tünetek. Az eredmények azt mutatják, hogy a combizom erőssége nem jelezte előre jelentős mértékben a röntgennel felismert osteoarthritist. Ennek ellenére azok a nők, akiknek a legerőssebb volt a combizmuk, kisebb eséllyel számoltak be a térd fájdalmáról. És mivel a térd egyik legfájdalmasabb izületi gyulladása „az a fajta osteoarthritis, ami miatt az idősek orvoshoz fordulnak, ez a felfedezés fontos a közegészségügy szempontjából.” – mondta Segal.

Az erős combizmokkal rendelkező férfiak esélye azonban csak kicsivel jobb arra, hogy elkerüljék a térd fájdalmas betegségét, mely a gyengébb külső térdizmokkal társul. Az még kérdéses, hogy a combok erősítésével elkerülhető-e a térd izületi gyulladása, hangsúlyozták ki a kutatók. „A tanulmányunk megfigyelés-jellegű volt, ezért intervenciós tanulmányokra is szükség lesz, hogy meghatározzák, az erősítő gyakorlatok csökkentik-e a térdizületi osteoarthritis tüneti megjelenését évekkel később.” – mondta Segal.

Samantha Heller, fizioterapeuta elmondta, néhány egyszerű, nem megterhelő gyakorlat segíthet a már beteg embereknek is megerősíteni a combjukat és a térdjüket. „Mindenki képes rá, végre tudja hajtani egyedül és helyesen, ez a gyakorlat pedig a lépcsőzés.” – mondta Heller. A szakember javasolja, hogy lassan másszuk meg a lépcsősorokat, így használjuk leginkább a comb izmait. „Nem kell futni a lépcsőkön. Le-és fel mehetünk, akár egyesével, akár kettesével szedve a fokokat, ez segít erősíteni a láb izmait. Az erős lábizmok nem csak a térdet támogatják, de segítenek abban is, hogy idősebb korunkban önellátók maradhassunk.” – mondta.

Továbbá a séta jót tesz az izmoknak és a csontoknak is. A séta során minden lábunk minden egyes izma részt vesz a mozgásban. „Ha egészséges térdet szeretne, akkor a körülötte levő izmokat kell megerősíteni és kiegyensúlyozni.” – mondta. „Egy egész sor gyakorlat áll rendelkezésre a lábak és a térd erősítésére.”

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.