Az amerikai nők negyede otthoni erőszak áldozata

Kockázatos szexuális kalandokat keresnek az otthoni erőszakot elszenvedő nők

Az amerikai nők negyede szenvedi el az otthoni erőszak valamilyen formáját - mutatta ki az amerikai Járványügyi és Kórmegelőző Központ (CDC).

2008.02.12 09:30MTI

A CDC legutóbb közzétett jelentése szerint a nők 23,6 és a férfiak 11,5 százaléka közölte, hogy élete során az erőszak valamilyen formáját szenvedte el partnere részéről. A CDC becslése szerint évente 1200 nő veszti életét és kétmillió sérül meg otthoni erőszak következtében.

A CDC több mint hetvenezer amerikai állampolgárt kérdezett meg az ügyben 2005-ben. A fekete nők esetében gyakoribb az otthoni erőszak előfordulása, mint a fehérek vagy spanyol származásúak körében, ám a leggyakoribb az amerikai indián vagy eszkimó asszonyok esetében. A CDC felmérése szerint az otthoni erőszakot elszenvedő nők háromszor nagyobb eséllyel vállalnak kockázatos szexuális kalandokat, és 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak iszákossá.

Ezenkívül 80 százalékkal nagyobb az esélyük agyi érkatasztrófára, 70 százalékkal nagyobb az esélyük szívbetegségre és ízületi gyulladásra, továbbá 60 százalékkal nagyobb az esélyük asztmára. A CDC felmérése összhangban áll más ilyen irányú felmérésekkel, amelyek azt mutatták, hogy a nők negyedét vagy harmadát éri erőszak a partnere részéről.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.