Őseik életmódját követik

Hogyan csinálják? Nem híznak el és nincs érszűkületük sem

Nincs érszűkülete és csak ritkán, idős korban lesz magas vérnyomása azoknak a bolíviai bennszülötteknek, akik ma is úgy élnek, ahogy évszázadokkal ezelőtt őseik töltötték napjaikat.

2009.08.22 08:31MTI

Bolíviában élő tsimane törzs tagjai a Maniqui folyóban halásznak, néha vadakat is sikerül elejteniük, de főleg növénytermelők: elsősorban maniokát, kukoricát, rizst esznek.

Jelenleg 6000 bennszülött él ott, reggeltől-estig dolgoznak, nem létezik elhízás. Az is tény viszont, hogy kóros soványság sincs, így a tsimane törzs tagjainak testtömeg indexe átlagosan 24, ami a jelenlegi orvosi fogalmak szerint Európában vagy az Egyesült Államokban is ideális testsúlyt jelent.

Michael Gurven amerikai antropológus és munkatársai évek óta tanulmányozzák ezeket az embereket és most orvosok is csatlakoztak a kutatócsoporthoz.

A jelenlegi vizsgálat azért indult, mert laboratóriumi mérések tanúsága szerint a bennszülettek vérében igen magas volt annak a fehérjének a szintje, ami lassú gyulladást jelez, ez pedig érelmeszesedéses folyamatra utal.

Amerikai felnőttek között ez a C-reaktív protein, a tudományos köznyelvben CRP, ilyen értéken mozgott, ha már kifejezett érszűkület volt jelen.

A kutatók azt gondolták, hogy ennek alapján az érbetegség a bennszülöttek között is gyakori lehet.

Meglepetésükre érszűkület a tsimane törzs tagjaiban egyáltalán nem létezett, sem a fiatalokban, sem az idősebbekben. A magas vérnyomás előfordulása is sokkal ritkább, mint a civilizációban élők között.

Még a 70 évesnél idősebbek körében is csak 23 százaléknak volt emelkedett a vérnyomása, ami az amerikai lakosságban ennél kétszer-háromszor gyakoribb.

Az is tény, hogy 70 év, vagy annál idősebb kor a törzs tagjai között igen ritka. A bennszülöttek átlagos életkora 43 esztendő: annyi, ami másfél évszázada volt az amerikai lakosság körében.

A tsimane törzsben élők halálát leggyakrabban bélfertőzés okozza, sok a vérszegény és sokuknak van bélférgessége.

A szakemberek szerint az érbetegségek a bennszülöttek között elsősorban azért nem fordulnak elő, mert ritkák azok a kockázati tényezők, melyeknek alapvető szerepe van az infarktus vagy az agyi katasztrófa és az érszűkület kifejlődésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.