Nem árt egy kis csokoládé

Együnk csokit, és biztos, hogy nem szívrohamban halunk meg

Azok a szívrohamon átesett páciensek, akik hetente két-három alkalommal fogyasztanak csokoládét, háromszor alacsonyabb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akik egyáltalán nem élnek az édességgel.

2009.08.15 09:00medipress.hu

A kisebb mennyiség kevesebb védelmet nyújt, de még ez is jobb a semminél – áll a Journal of Internal Medicine szeptemberi számában megjelenő tanulmányban.

Korábbi kutatások már kimutatták az erős összefüggést a kakaó alapú édességek és a vérnyomáscsökkenés, valamint a véráram serkentése között. Az is kiderült, hogy a csokoládé az egészséges idős férfiak és a menopauzán átesett nők esetében csökkenti a szív eredetű halálozás arányát.

A stockholmi Karolinska Intézetben Janszky Imre által vezetett vizsgálat azonban elsőként mutatta ki azt, hogy a csokoládéfogyasztás segíthet távol tartani a Kaszást, ha valaki akut miokardiális infarktust, más néven szívrohamot kapott.

„Kifejezetten a csokoládéra vonatkozott; általában az édességekkel kapcsolatban nem találtunk ilyen előnyöket” – nyilatkozta Kenneth Mukamal, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center kutatója, a tanulmány társszerzője. „Úgy tűnik, a kakaóban lévő antioxidánsokkal lehet magyarázni az életmentő tulajdonságokat.”

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek az úgynevezett szabadgyökök ellen nyújtanak védelmet, azon molekulák ellen, melyek idővel felgyülemlenek a szervezetben, ami károsíthatja a sejteket, és vélhetően szerepet játszhat a szívbetegségben, a rákbetegségekben és az öregedés folyamatában.

A tanulmányban Janszky és munkatársai 1169 nem cukorbeteg, 45 és 70 év közötti férfit és nőt vizsgált az 1990-es években Stockholm megyében attól az időponttól kezdve, hogy első szívrohamukkal kórházba kerültek.

A résztvevőket a kórház elhagyása előtt kikérdezték korábbi étkezési szokásaikról, így arról is, mennyi csokoládét fogyasztanak.

Három hónappal kiengedésük után orvosi vizsgálaton estek át, ezt követően pedig nyolc évig lekövették őket. A halálos kimenetelű szívrohamok előfordulása fordított arányban állt a fogyasztott csokoládé mennyiségével.

„Eredményeink alátámasztják azt az egyre erősebb bizonyítékot, mely szerint a csokoládé gazdag forrása a jótékony bioaktív vegyületeknek” – foglalták össze a kutatók.

Az eredmények férfiakra és nőkre egyaránt igaznak bizonyultak, függetlenül a tanulmányban részt vevő korcsoportoktól. A kutatók a kimenetelt befolyásoló egyéb tényezőket – például alkoholfogyasztás, elhízás, dohányzás – is számításba vették.

Akkor érdemes mindnyájunknak alaposan feltankolni kakaóban gazdag édességekből?

„Őszintén szólva meglehetősen óvatos vagyok a csokoládéval kapcsolatban, mivel olyan sok embert kell testsúlyproblémával kezelni” – mondta Mukamal, aki gyakorló orvosként is dolgozik.

„Ennek ellenére ajánlom az egészségesebb desszerteket keresőknek, hogy vegyék számításba a csokoládét kis mennyiségekben. Azok esetében, akiknek nincsenek súlyproblémáik, akik mértékletesen fogyasztanak csokoládét és soványak maradnak, nem szabnék határt” – tette hozzá.

A kutatók hangsúlyozták, hogy vizsgálatuk eredményeinek alátámasztására klinikai vizsgálatokat kell végezni. Eközben azonban szerintük nem árthat meg egy kis csokoládé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.