Mit is mondott a hang?

A pánikbetegség nem biztosan előzhető meg pszichoterápiával

Súlyos lelki trauma esetén fennáll a pánikbetegség, az úgynevezett poszttraumás stressz zavar (PTSD) kialakulásának veszélye. Eddig úgy gondolták, a gyors pszichológiai kezelés segíthet megakadályozni, hogy a zavar súlyossá váljon - a cardiffi Walesi Egyetem kutatói azonban most megcáfolták ezt.

2009.07.13 09:50MTI

A kutatók különböző tanulmányokat vizsgáltak meg tüzetesebben, amelyek 941 olyan személlyel foglalkoztak, akik kezelésben részesültek függetlenül attól, hogy már jelentkeztek-e náluk PTSD tünetek vagy nem. A páciensek viselkedés-, egyéni vagy csoportterápiában részesültek. Közülük három-hat hónap kezelés után többen állították, hogy jelentkeztek náluk a tünetek, mint a kezelés nélküli kontrollcsoportból - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Neil Roberts, a kutatás vezetője az eredményekből arra következtetett, hogy nem szabad mindenkinek felajánlani pszichoterápiás kezelést a PTSD megelőzése céljából. Akkor lehet értelme a pszichológiai segítségnyújtásnak, ha már tapasztalhatók a PTSD tünetei - ezt azonban már nem vizsgálta az elemzés.

Ettől függetlenül Andreas Maercker, a Zürichi Egyetem pszichiátere és traumaterapeutája arról számolt be az Apotheken-Umschau című német gyógyszertári lapban, hogy "a traumát elszenvedettek kétharmada egy éven belül magától meggyógyul. Azonban minél távolabb kerülnek időben az eseménytől, annál inkább csökken a spontán gyógyulás esélye. Egy éven túl már csak mintegy öt százaléknak sikerül ez. Így például számos világháborús veteránt kísértenek az akkor átélt szörnyűségek. De még nekik is segíthet a pszichoterápia, a sikeres kezelések aránya nyolcvan százalék".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.