Veszélyes kullancs

Európában 100 kullancs közül 10-ben megtalálható a Lyme-kór

Hazánkban, átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya, agyvelő gyulladást okozó vírussal. Ez ellen van hatékony védőoltás, amely 3 évig nyújt védelme.

2009.05.28 11:56freepress

Gyakori viszont a Lyme-kórt előidéző Hazánkban, átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhárgya, agyvelő gyulladást okozó vírussal. baktérium. Európában 100 kullancs közül 10-ben megtalálható. Megelőzésére azonban ma még nincs hatékony védőoltás.

A kullancsoltás az eddig javasolt védőoltás. Egy éves kor után el lehet kezdeni javasolni a beadását. Ezt mindenképpen egy orvosi vizsgálat előzi meg. Természetesen megvannak az indikációi, a kontaindikáció, amely azt jelenti, hogy bizonyos betegségeknél nem szabad beadni, de ezt természetesen az orvos úgy is tudja, ezt meg lehet vele beszélni. Maga az oltás illetve a védettség felépítése ez úgy történik, hogy van egy induló védőoltás, majd ezt követően egy hónap múlva a következő, ezért érdemes ezt korábban elkezdeni, akár már március, áprilisban is.

Majd utána egy év múlva van egy ismétlő védőoltás, ami három évenként van egy ismétlő mvédőoltási sorozat. Úgyhogy érdemes a kis kártyát megtartani, figyelni a szülőknek, hogy aktuális az oltásuk. Oltási tanácsadó van a László Kórházban is. Van egy a külföldre való utazásnál is igénybe vehető oltási tanácsadó, oda mindenképp javasolt elmenni. Ami az egyéb más oltásokra vonatkozik és ha valaki információhoz szeretne jutni, akkor érdemes ezeket felkeresni.

A védőoltások azok nagyon hatékonyak és érdemes beoltatni a gyerekeket, mert azért ha belegondolunk, ezeket a betegségeket nem nagyon szerencsés elkapni. A kullancs elleni védőoltás, ahogy így a köztudatban ugye benne foglaltatik, mert így ismerjük, ez az agyvelő elleni védőoltás. Van egy másik típusú betegség, amit szintén a kullancs terjeszt vagy ezáltal kaphatjuk meg ez a lyborelliózis. Ennek megfelelő bőrtünete van, ezt igazából véve még a szülők is felismerhetik vagy valaki saját magán.

Ez a jellemző körgyűrű, piros körgyűrű, ami vándorol kifelé- Amikor valaki ezt tapasztalja magán orvoshoz kell fordulni. Minél hamarabb kezeljük, annál jobb a kimenetele ennek is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.