Generációk óta használják

Szorongáscsökkentő a kava

A kava, melyet a Csendes-óceán szigetvilágában generációk óta használnak hagyományos ceremóniák során, a szorongás hatékony és biztonságos gyógymódja.

2009.05.23 20:00medipress.hu

A Queensland Egyetem 60 fős vizsgálatában résztvevő krónikus szorongásban szenvedők kevésbé aggódnak, és egyes esetekben kevésbé érzik magukat depressziósnak.

„Kimutattuk, hogy a kava a szorongás kezelésének természetes alternatívája, és egyes gyógyszerekkel ellentétben, kisebb a függőség és a mellékhatások kockázata.”
– közölte Jerome Sarris Ph.D. hallgató, a kutatás egyik vezetője. „A kavának ezen kívül pozitív hatása van a depresszió szintjének csökkentésére, amit eddig még nem vizsgált senki.”

Azoknál a résztvevőknél, akik napi 5 kava tablettát szedtek, csökkent a szorongás mértéke a placebót szedőkhöz képest. A vizsgálat résztvevőinél nem jelentkezett potenciális májkárosodás – a korábbi aggodalmak ellenére, melyek hatására az európai, brit és kanadai hatóságok betiltották a kava árusítását 2002-ben.

Az ezekben az országokban árusított kava termékek alapja a kava növény etanolos vagy acetonos kivonata volt Sarris szerint, nem pedig a Csendes-óceán szigetlakói által hagyományosan használt vízoldékony kivonatok, amelyek Ausztráliában is kaphatók. „Vizsgálatunkban a termesztett növény hámozott gyökerének vízoldékony kivonatát használtuk, amely a Terápiás Szerek Hivatala által jóváhagyott.” – közölte Sarris.

A megfelelő módon kivont kava kisebb mértékű potenciális májkárosodást okoz, és remélhetőleg a kormány ezt figyelembe veszi a tiltás átgondolására.”

A kava pszichoaktív „kavalaktonokat” tartalmaz, és a hagyományos ceremóniák során összepépesítik a növény gyökerét, majd vízzel hígítva megisszák. Nyugtató hatása van, miközben az alkohollal ellentétben a tudat éber marad. Vanuatu és Fiji szigete termeszti a világon a legtöbb kavát, és Sarris szerint a nagy export piacok elvesztése jelentős törést okozott a szigetek gazdaságának.

Ha Európában, Angliában és Kanadában engedélyeznék a kava árusítását, szignifikánsan nőne a Csendes-óceán szigeteinek gazdasága, amely többszáz millió dollár veszteséget okozott azáltal, hogy az utóbbi években lecsökkent a növény exportja.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.