Egyedülálló agykutatás Németországban

Betekintés az agy legrejtettebb zugaiba

Egy világszerte egyedülálló agykutatási műszer kezdte meg működését a németországi Jülich Kutatóintézetben.

2009.05.04 09:53MTI

A készülék még sosem tapasztalt minőségben enged betekintést az élő emberi agyba, ahol az idegsejt nagyságú részeket is megmutatja. Mindezt egy nagy, 9,4 Tesla erejű mágneses rezonancia tomográf (MRT) teszi lehetővé. 

Az érték a szokványos készülékek hatszorosának felel meg, és kétszázezerszer olyan erős, mint a Föld természetes mágneses tere. A hatalmas mágneses mezőt egy ötvenhét tonnás szupervezető mágnes állítja elő. 


A Siemens Medical Solutionsszal szoros együttműködésben kifejlesztett MRT egy kombinált eszköz része, amelyhez egy pozitron emissziós tomográf (PET) is tartozik. Az utóbbi szintén az idén kezdi meg működését. A kutatók a két különböző technika segítségével kívánnak fényt deríteni az emberi agy működésének mikéntjére - adta hírül a Die Welt című német lap online kiadása (www.welt.de). 

"Az MRT-eljárás az agy legfinomabb szövetstruktúráit képezi le. Az egyidejűleg elvégzett PET-elemzés pedig egy igen gyenge radioaktív anyag segítségével láthatóvá teszi az idegsejtek anyagcseréjét. Ezáltal először lehet majd a felépítést és a működést egyszerre tanulmányozni az egészséges és a beteg agyban, egészen molekuláris szintig" - magyarázza Hans Herzog professzor, a kutatóintézet PET-fizika munkacsoportjának vezetője. 

A tudósok az idegi bántalmak mechanizmusát szeretnék megismerni a forradalmi módszerrel, illetve javítani korai felismerésükön és kezelésükön. Az MRT-vel és PET-tel történő egyidejű méréssel először lehet majd összevetni az agy biokémiájában bekövetkező változásokat a vízháztartás módosulásával. Az olyan betegségeknél, mint a szklerózis multiplex, daganatok vagy szélütés, víz gyűlik össze a beteg idegszövetben. 

A kutatók kifejlesztettek egy eljárást, amelynek segítségével egy százalékos pontossággal meg tudják mérni az agy különböző területeinek víztartalmát. Így pontosan lokalizálni lehet az agy anyagcserezavarait és beteg szöveteit. Az Alzheimer-kór korai felismerésén is javítani szándékoznak a tudósok. A betegség nem gyógyítható, biztos diagnózisa csak a halált követően lehetséges, korai stádiumában nehezen lehet más betegségektől megkülönböztetni. "Az agy kóros elváltozásainak pontos ismerete segíthetne nekünk abban, hogy évekkel kitoljuk a betegség kitörésének időpontját" - magyarázza Jon Shah, a magnetorezonancia-fizika munkacsoport vezetője.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.