A férfiak testszaga nehezebben elnyomható?

A női orr a testszag igazi szakértője

Bölcs dolog megbízni egy nő orrában, ha a testszagról van szó. A Monell Központ egy új kutatása szerint nehezebb elnyomni a hónaljszagot egy nő előtt.

2009.04.17 16:22medipress.hu

Nagyon nehéz kikapcsolni egy nő testszag iránti érzékenységét. Ezzel ellentétben ez nagyon könnyen sikerül férfiak esetében” – mondta el Charles J. Wysocki, a Monell Kémiai Érzékelés Központ magatartáskutatója. A tudósok úgy gondolják, hogy a nők érzékenyebben reagálnak az izzadság által hordozott biológiai információk iránt, amelyek a párválasztásban játszhatnak szerepet. A vizsgálatban férfiak és nők értékelték a hónaljszag erősségét, mind önmagában, mind különböző illatokkal együtt.

Az illatokat úgy választották ki, hogy vizsgálják azok kereszt-adaptációnak nevezett testszagelnyomó hatását. A szaglás adaptációja azt jelenti, hogy állandó inger esetén az illető elveszti az adott szag iránti érzékenységét. A kereszt-adaptáció akkor jön létre, ha az orr alkalmazkodik egy szaghoz, majd kevésbé érzékennyé válik egy második szag iránt. Önmagában szagolva a hónaljszagot a férfiak és nők egyformán erősnek érezték. Amikor illatot is alkalmaztak, a 32 illatból mindössze kettő gátolta meg a hónaljszag megérzését a nőknél, ezzen szemben a férfiaknál a 32 illatból 19 csökkentette a hónaljszag erősségét. Wysocki megjegyezte, korábbi vizsgálatokban a férfiak és nők egyformán kereszt-adaptálódtak nem-testszagok szempontjából.

Együttvéve a vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberi izzadtság a nők számára különösen fontos információkat hordoz. Ez lehet a magyarázata annak, miért olyan nehéz gátolni a nők izzadtságszag iránti érzéeknységét” – fejtette ki Wysocki. A nők szaglása nemcsak jobb, de a férfiak testszaga nehezebben is volt elnyomható, mint a nőké. Annak ellenére, hogy a két nem hónaljszaga egyforma erősségű volt, az illatok mindössze 19 százaléka volt képes elnyomni a férfiak testszagát, míg több, mint 50 százalék csökkentette a nőkét.

A vizsgálatban az egyik kísérletsorozat azt firtatta, mennyire képesek az illatok elnyomni a nők hónaljszagát, a második pedig a férfi testszag elleni hatásukat vizsgálta. Mindkét sorozatban férfiak és nők is részt vettek. A szaglás megítélésére a résztvevők hónalji izzadtságmintákat szagoltak, melyeket laboratóriumban, önkéntesektől gyűjtöttek. Először értékelték a hónaljszag intenzitását, hogy meghatározzák annak erősségét. Ezután újból értékeltek, miközben 2-2,5 percig szagoltak egy illatanyagot. A hónaljszag intenzitásában észlelt csökkenés azt jelentette, hogy az illat hatására létrejött a kereszt-adaptáció, vagyis képes semlegesíteni a szagot.

A férfiak és nők különbözőképpen érzékelik mind saját, mind az ellenkező nem illatát” – foglalta össze George Preti analitikus szervesvegyész, a vizsgálat társvezetője. „A nőkben jobban tudatosul a hónaljszag és jobban észlelik a minőségi különbségeket.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.