Védekezzünk időben!

Az enyhe idő sok kullancsot hoz

A kullancsok aktív időszaka egyre inkább kitolódik, így az utóbbi években a mínuszok távozásával és az enyhe idő beköszöntésével megnőtt a kullancs csípések száma.

2009.03.10 13:08ma.hu

A kullancsok által terjesztett betegségek már nem csupán az erdőkben leselkednek ránk és házi kedvencünkre, de akár egy parkban vagy kertben tett séta során is veszélyt jelentenek családunkra. Ma már szerencsére kaphatóak olyan védőszerek, amelyek tartós védettséget nyújtanak állataink számára. Az utóbbi hetek híradásai gyakran hívták fel a szabadban időzők figyelmét a fokozott veszélyt jelentő kullancsfertőzésekre.

Az idő enyhülésével egyre nagyobb számban észlelhetők az emberekre és állatokra egyaránt fertőző betegségeket terjesztő kullancsok, melyek az utóbbi években változtattak életmódszokásaikon, ahogyan sok más faj ezen a földön. Azonban ezek a változások nem mindig veszélytelenek ránk nézve. A tudósok arról számoltak be, hogy mutáns kullancsokat találtak barlangászok egy elhagyott vasbányában, a Börzsönyben. A kutatók szerint ez egy már ismert kullancsfajta, csak eddig nem volt elterjedt Magyarországon.

Denevéreken telelnek, amelyek azonban tavasszal kirepülnek a barlangból és a vérszívók leesnek róluk. Ugyancsak az utóbbi években figyeltek fel arra a jelenségre, hogy a kullancsok elterjedése és megtelepedése a sünökön is egyre gyakoribb. Ez azért jelent kifejezett veszélyt, mert a sünök a parkokban, erdőkben és játszótereken is megtalálhatók, a rajtuk élősködő kullancsok könnyedén áttelepedhetnek házi kedvencünkre vagy családunkra.

A kullancsok és egyéb élősködők okozta veszélyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, hiszen családunkra és állatainkra is átterjedő betegséget hordoznak. Az Intervet kifejlesztett egy új technológián alapuló, a kullancsok és egyes szúnyog fajok ellen is védelmet nyújtó gyógyszeres nyakörvet, a Scalibort , mely szagtalan és 7 hetes kölyökkutyáknak is adható.


Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok?

Lyme-kór és babéziózis Leggyakrabban a babéziózisról hallunk, amely már országszerte előfordul. A kórokozó egy egysejtű vérélősködő, a vörösvértestek szétesését okozza. Levertséget, lázas általános tüneteket, véres vizeletben megnyilvánuló tüneteket okoz, mely súlyosabb esetben sárgasághoz, máj- és vesekárosodáshoz, akár még elhulláshoz is vezethet.

Számos kullancs hordozza a Lyme-kórt okozó mikroorganizmust, mely lázas általános tünetekkel, izületgyulladással járó fertőző betegség. A tünetek felismerése esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Hogyan védjük kutyánkat?

Mint minden fertőző betegség esetében, a külső élősködőknél is a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt. A Lyme-kór esetében létezik védőoltás, viszont a babéziózis ellen úgy tudunk védekezni, ha igyekszünk megakadályozni, hogy kullancs jusson a kutyába. Számos jobbnál jobb, különböző elven működő szer létezik ma már a piacon, amelyeket két nagy csoportban tudunk osztani. Vannak az úgynevezett spot-onok, ezek kis mennyiségű folyadék természetű anyagok, amit az állat bőrére kell csepegtetni, általában kullancsok ellen 1 hónapig védenek. A nyakörvek pedig általában 5-7 hónapig nyújtanak védelmet, azonban fontos, hogy folyamatosan kell viselnie az állatnak.

A Scalibor gyógyszeres nyakörv a kutyákat 5-6 hónapig védi kullancsoktól, szúnyogoktól és a vérszívó lepkeszúnyogoktól. A nyakörv teljes hatékonyságát a felhelyezés után egy héttel éri el, ezért, ha az állatok fertőzött helyre kerülnek, akkor a nyakörvet ezt megelőzően egy héttel kell feltenni rájuk.


A védekezést nem lehet elég korán kezdeni, van olyan spoton amit már 2 hetes kortól lehet adni, illetve olyan nyakörv ami már 7 hetes kortól alkalmazható. A kullancsok általában tavasszal és ősszel támadnak, jelentőségük a téli hidegben és a nyári melegben csökken, de a mai éghajlati változó viszonyok miatt egész évben tanácsos a védekezés.

Lényeges, hogy mindig kérjük ki az állatorvos tanácsát, mikor készítményt választunk, s csak olyat válasszunk, amit állatorvosnál vagy állatpatikában ajánlanak nekünk, hiszen ezeket olyan elfogadott gyártók forgalmazzák, mint az Intervet, mely Magyarországon egyik legnagyobb állatgyógyszer- gyártó és forgalmazó cége melyek neve nagy valószínűséggel a sikeres védekezés védjegye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.