Életmód

Floridában betiltották a kiskorúakon végzett nemátalakító beavatkozásokat

A jogszabály általánosan megtiltja, hogy nemváltoztató orvosi eljárásokat állami forrásokból finanszírozzanak.

2023.05.18 10:16MTI

Gyermekek védelmében és LMBTQ-kérdésekben hozott törvényeket írt alá és emelt törvényerőre Florida kormányzója szerdán.

Ron DeSantis kormányzó a nyilvánosság előtt tartott ceremónián úgy fogalmazott, hogy Florida a józan ész menedékhelyeként és a normalitás bástyájaként marad meg.

Az állam vezetőjének aláírásával törvényerőre emelt szabályozások között szerepel, hogy Floridában megtiltják a kiskorúakon végzett nemátalakító orvosi beavatkozásokat, a műtéti és gyógyszeres eljárásokat egyaránt.

A jogszabály általánosan megtiltja, hogy nemváltoztató orvosi eljárásokat állami forrásokból finanszírozzanak.

Egy másik jogszabály előírja, hogy az iskolákban sem tanárok, sem diákok nem kényszeríthetők arra, hogy olyan, a nemre utaló névmást használjanak, amely nem egyezik a születéskori nemmel. Transznemű diákok rendszerint elvárják az iskolájuktól, hogy a választott nemüknek megfelelően utaljanak rájuk, illetve sok esetben ezt az iskola írja elő többi diákja és tanárai számára.

Az aláírt floridai jogszabályok között van egy, amely a gyermekek védelmére hivatkozva betiltja azt, hogy gyerekek látogassanak úgynevezett "drag show"-kat, amelyeket általában transznemű női előadók tartanak, többnyire kihívó öltözékben.

Ron DeSantis kormányzó aláírta azt a törvényt is, amely előírja, hogy a nyilvános mosdókat és öltözőket csak a megjelölt nemhez tartozók használhatják, és megtiltja, hogy azokban ellenkező neműek önkényesen megjelenjenek. Ez a jogszabály azokra a vitákra reagál, hogy elsősorban oktatási intézményekben a transznemű diákok használhatják-e a biológiai nemüktől eltérő mosdókat zuhanyzókat és öltözőket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.