Egyenlőség

A pápa arra figyelmeztetett, hogy a transzneműség az egyik 'legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás'

Ferenc pápa megszólalt a nemi ideológiával kapcsolatban.

2023.03.12 18:07ma.hu

Ferenc pápa pénteken megismételte a transzneműséggel szembeni ellenérzéseit, figyelmeztetve, hogy az egy "veszélyes ideológia", és azzal érvelve, hogy hívei naivak, ha azt hiszik, hogy a "haladás útján" járnak.

"A gender-ideológia ma az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás" - mondta a pápa az argentin La Nacion című lapnak adott interjújában. "Miért veszélyes? Mert elhomályosítja a különbségeket és a férfiak és nők értékét".

A pápa az évek során többször is felszólalt a gender-elmélet ellen, még akkor is, amikor hangsúlyozta, hogy befogadónak kell lenni, és lelkipásztori ellátást kell nyújtani a transznemű embereknek. A gender-ideológiát például az atomfegyverekhez és a génmanipulációhoz hasonlította, és figyelmeztetett, hogy az a házasság és a család elleni "globális háború" része.

Gyakran használta az "ideológiai gyarmatosítás" kifejezést azokra az esetekre utalva, amikor befolyásos szervezetek és kormányok megkövetelik a fejlődő országoktól az abortusz, a fogamzásgátlás és a nyugati értékek elfogadását, mielőtt segélypénzeket kaphatnának. 2016-ban például azon kesergett a katolikus püspököknek, hogy az iskolásoknak azt tanítják, hogy megválaszthatják a nemüket. "Miért tanítják ezt? Mert a könyveket azok az emberek és intézmények biztosítják, akik pénzt adnak".

A pápa a La Nacionnak azt mondta, hogy a transzneműség figyelmen kívül hagyja a férfiak és nők közötti megkerülhetetlen különbségeket. "Az egész emberiség a különbségek feszültsége" - mondta. "A különbségek feszültségén keresztül kell növekednie. A nemek kérdése felhígítja a különbségeket és egyformává teszi a világot - minden unalmas, minden egyforma, és ez ellentétes az emberi hivatással".

A Katolikus Nevelési Kongregáció, a Vatikán hivatala, amely hivatalos útmutatást ad a katolikus iskoláknak, 2019 júniusában kiadott egy dokumentumot, amelyben elutasította a gender-ideológiát, mint "nem többet, mint a szabadság zavaros fogalmát az érzések és akaratok birodalmában". Hozzátette, hogy az ilyen elméletek "a természet fogalmának megsemmisítésére" törekszenek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.