Életmód

Táplálékkiegészítők gyógyszerkölcsönhatásainak vizsgálatára dolgoztak ki eljárást szegedi kutatók

A gyógynövények, vitaminok és táplálékkiegészítők kontrollálatlan használata kiegészítő terápiaként fontos népegészségügyi kérdés.

2023.02.23 08:11MTI

Táplálékkiegészítők gyógyszerkölcsönhatásainak vizsgálatára dolgoztak ki eljárást a Charles River Laboratories Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott projektben - tájékoztatta a biotechnológiai vállalkozás az MTI-t.

A közlemény szerint a gyógynövények, vitaminok és táplálékkiegészítők kontrollálatlan használata kiegészítő terápiaként fontos népegészségügyi kérdés. A gyógyszerhatóanyagokkal ellentétben ezeknek a készítményeknek a gyógyszerek hatékonyságát befolyásoló tulajdonságait jelenleg nem kötelező vizsgálni. Együttes szedésük azonban módosíthatja a gyógyszerek hatékonyságát, esetleg fokozhatja a mellékhatásokat. Ezekben a folyamatokban központi szerepet játszanak a transzporterfehérjék.

A Charles River Laboratories Hungary Kft. jogelődje, a Solvo Zrt. és az SZTE által 2019-ben elindított projekt célja olyan komplex szolgáltatáscsomag és információs bázis létrehozása volt, amely elősegíti a táplálékkiegészítők és gyógynövénykészítmények felszívódásában és hasznosulásában szerepet játszó transzporterfehérjék azonosítását, és ennek ismeretében a gyógyszerekkel való kölcsönhatásaik vizsgálatát. A kifejlesztett nagy áteresztő képességű rendszerek alkalmasak aminosavak, vitaminok és egyéb készítmények felszívódásának és gyógyszerkölcsönhatásainak vizsgálatára.

A kutatók emellett feltérképezték néhány széles körben elterjedt gyógynövénykivonat - a kender, rózsagyökér, gyömbér, macskakarom és egynyári üröm - transzporter- és gyógyszerkölcsönhatásait is. Az eredmények azt mutatják, hogy a gyógynövények jelentős mértékben módosíthatják egyes gyógyszerek terápiás hatását. Így például egy kemoterápiás készítmény a rózsagyökér-kivonattal együtt alkalmazva alacsonyabb koncentrációban volt jelen a kísérleti állatok vérében, aminek következtében a készítmény hatásossága csökkenhet.

A projekt összköltsége 1,389 milliárd forint volt, melyből mintegy 642 millió forintot fedezett a NKFIH támogatása.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.