Életmód
Rovarlisztből készít pékárut egy olasz pékség
Az étterem tulajdonosa szerint az összetevők között feldolgozott tücskök is lesznek.
2023.02.10 17:44ma.huEgy olasz pékség feldolgozott tücskökből készült lisztből sütött kenyereket fog árulni.
A hír azután érkezett, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban úgy döntött, hogy a részben zsírtalanított és porított házi tücskök (acheta domesticus) forgalmazhatók és értékesíthetők élelmiszer-összetevőként az EU-ban. A port néha adalékanyagként használják, hogy a termékeket fehérjében gazdagabbá tegyék.
Enrico Murdocco, a torinói Tellia helyi étteremláncot vezető séf hétfőn az olasz médiának elmondta, hogy a sütési tesztek során szicíliai gabona keverékével kísérletezett, hogy "lágyítsa a rovar ízét".
A Corriere della Sera című újság idézte, hogy különösen elégedett volt "a héjjal és az ízválasztékkal". Azt mondta, hogy az íze a mogyoróra emlékeztette.
Murdocco arra számít, hogy az uniós szabályozók engedélyezik, hogy egy helyi gazdaság, amely Vietnámból importálja a tücsökport és állati eledelként értékesíti, emberi fogyasztásra szánt port is készíthessen.
"Március elején szeretném a kenyeremet termelésbe állítani" - magyarázta a séf. Hozzátette, hogy a magasabb előállítási költségek miatt, és mivel a kenyér egyedi gyártású lesz, az ár kilogrammonként 18-20 euró (19-22 dollár) körül lesz. "Tisztában vagyok azzal, hogy ez egy hiánypótló termék lesz".
A feldolgozott tücsköket már használják alapanyagként néhány uniós országban. A dél-olaszországi Alifében működő Falco cég tücsökporból készült kekszet árul. "Lehet, hogy a rovarok fogyasztásának gondolata elborzasztja az embert, de a tücsök valójában az új egészséges táplálék, amelyet kényelmesen el lehet rejteni ízletes termékekbe" - írja a cég a honlapján.